Albumo „Raiba tyla. Pelėdos fotografijoje“ pristatymas: pokalbis apie gamtos fotografiją ir pelėdas

Vyras stovi su dideliu fotoaparatu medžio su dideliais baltais paukščiais fone
Kęstutis Čepėnas. Valdo Augustino nuotrauka
Data:2023-10-19
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 19 d. 17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje konferencijų salėje vyks Kęstučio Čepėno fotografijų albumo „Raiba tyla. Pelėdos fotografijoje“ pristatymas, įdomus pokalbis apie fotografavimo aistrą ir paslaptingąsias pelėdas.

Fotomenininkas Kęstutis Čepėnas papasakos, kaip beveik dešimtmetį jis ieškojo ir fotografavo visas 13 pelėdų rūšių, sutinkamų Europoje ir mūsų Lietuvoje, retai matomus jų gyvenimo momentus. O apie paukščius ir gyvąją gamtą išgirsime iš gamtosaugos ekspertės, ornitologės dr. Gintarės Grašytės.

Knygoje mus pasitinka jų didenybės pelėdos: raibi plunksnų raštai, didelės skvarbios akys, platūs sparnų mostai, aštrūs nagai, įvairiausios pozos. Nuo mažiausios žvirblinės pelėdos iki didžiojo apuoko.

Kęstučio Čepėno (g. 1964) tiesioginis darbas nesusijęs su gamta ir gyvūnais, tačiau gamtos pažinimas, kelionės po pasaulį, kalnai ir fotografija yra didžiausia jo aistra.

K. Čepėnas – ilgametis Lietuvos ornitologų draugijos narys, 2005–2011 m. buvo draugijos prezidentas. 2007 m. tapo Lietuvos fotomenininkų sąjungos nariu, tais pačiais metais jam suteiktas meno kūrėjo vardas. Autorius yra surengęs 8 personalines fotografijos parodas gyvosios gamtos temomis Lietuvoje, Rusijoje, Olandijoje, Belgijoje. Jo darbai buvo eksponuoti pristatant mūsų šalį „Expo’2012” parodoje Pietų Korėjoje. 2010 m. K. Čepėnas tapo Lietuvos spaudos fotografijos „Auksinis kadras” laureatu, 2012 m. prestižinio tarptautinio gamtos fotografijos konkurso „Zolotaja čerepacha”, renginio Rusijoje, nugalėtoju. Daugelį kartų jo nuotraukos įvertintos Lietuvos laukinės gamtos fotografijos konkurse „Gintarinis žaltys”.

Išleido personalinius fotoalbumus „Tarp žemės ir dangaus”, „Briedis. Girių karalius”, drauge su kitais autoriais iliustravo daugiau nei dvi dešimtis knygų ir albumų, nuolat bendradarbiauja su gamtos žurnalais ir leidyklomis.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.