Zarasiečių damų turtai. Kvepalų pasaulis

kvepalai-zarasai

„Intuityviai pasirinktas kvepalų aromatas – mūsų sielos veidrodis, atspindintis asmenybės unikalumą, nuotaiką, savitą skonį ir net visuomeninį statusą. Kvepalai yra neatsiejama įvaizdžio dalis, suteikianti papildomo žavesio ir pabrėžianti asmens individualumą. Be to, kvepalai geba pažadinti sentimentus ir tarsi laiko mašina nukelti į jums svarbias praeities akimirkas…“ – A. Mickevičius „Kvepalai“.

Nuo tos dienos, kai žmogus pajuto magišką aromato galią jau praėjo tūkstantmečiai, o  kvepalų istorija prasidėjo Mesopotamijoje ir Egipte. Buvo maišomi įvairūs kūno kvepalai ir balzamai, jų pagrindą sudarė net 16 augalinių sudedamųjų dalių. Senovės graikai kvapiesiems mišiniams ir smilkalams priskirdavo dievišką galią, o senovės Romos gyventojai buvo tiesiog pamišę dėl kvapiųjų mišinių.

Viduramžiais didikų rūmuose būdavo galima pamatyti pomanderius – metalinius ažūrinius indelius, pripildytus aromatinių mišinių.

XVII a. kvapų sostine buvo tituluojamas Prancūzijos Graco miestas. Dar ir šiandien čia plyti milžiniškos kvapiųjų augalų plantacijos ir pagaminama didžioji dalis kvapiųjų aliejų prancūziškiems kvepalams.

XVIII a. Kelno mieste, Vokietijoje sukurtas mums gerai žinomas odekolonas. Italų parfumeris Johan Maria Farina sukūrė kvapą, kuris priminė „itališką pavasario rytą po lietaus“ ir pavadino jį pasirinktos naujos savo tėvynės garbei Eau de Cologne (Kelno vanduo).

XX a. profesionaliausiais pasaulyje buvo pripažinti Prancūzijos kvapų kūrėjai. Todėl nieko keista, kad populiariausi ir visame pasaulyje žinomi kvepalai „CHANEL No 5“, „JICKY“, „SHALIMAR“, „JOY“ – prancūziški.

XXI a. galima vadinti moderniosios parfumerijos era. Parfumeriai nebebijo nukrypti nuo klasikinių kanonų ir kasmet pasaulyje išleidžiama apie tūkstantis naujų kvapų.

Ne mažiau įdomi yra ir kvepalų buteliukų istorija. Ji prasidėjo kartu su aromatinių mišinių atsiradimu: nuo paprastų molinių puodelių, metalinių ar iš tauriųjų metalų pagamintų talpyklėlių iki įmantrių formų stiklinių ir krištolinių, tikrais meno kūriniais tapusių flakonų.

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus Stiklo vitrinoje – lankytojų mėgstamų kvepalų buteliukų ekspozicija. Čia puikuojasi žymių „VERSACE“, „GHOST“, „BOSH“ kvepalų buteliukai, vardiniai Kim Kardashian, Christina Aguilera, David Beckham flakonai, o taip pat nišinių, mūsų lankytojų atrastų ir pamėgtų kvepalų buteliukai.

Kviečiame pasigrožėti zarasiečių damų turtais. Paroda vyks iki metų pabaigos.

Parengė Jurga Sagadinaitė
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos Inesos Dumbravienės