UNIKALIOS. Šiaurinės bibliotekos ugdomosios veiklos Panevėžio kalėjime

Vaizdas be pavadinimo

Vienas seniausių Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinių – Šiaurinė biblioteka – išsiskiria ypatinga veikla: bibliotekos darbuotojos nuo 2017 m. bendradarbiauja su Panevėžio kalėjimu. Ši jų veikla įvertinta ir apdovanota.

„Nuteistoms moterims vykdome daug veiklų: skoliname ir supažindiname su naujomis knygomis, vedame biblioterapijos užsiėmimus, rengiame skaitmeninio raštingumo mokymus, pasakojame apie skaitymo vaikams naudą, įtraukiame moteris į skaitymo ar ugdymo programas, bibliotekoje pristatome nuteistųjų kūrybos parodas,“ – pasakoja Šiaurinės bibliotekos vedėja Lina Dubauskienė.

Moterims – visos skaitymo naudos

Pasak L. Dubauskienės, bibliotekos draugystė su Panevėžio kalėjimu užsimezgė nuo knygų skolinimo. Kalėjimo biblioteka turi nemažą fondą, tačiau retai pasipildo naujausių knygų. Tad bibliotekos darbuotojos ėmė ne tik skolinti, bet ir supažindinti su naujausiomis lietuvių autorių knygomis, jų turiniu, kartu aptaria perskaitytas knygas.

Knygų skaitymas šioms moterims – vienas pagrindinių laisvalaikio leidimo būdų, tad bibliotekininkės stengiasi įtraukti į įvairias skaitymo naudas. Supažindino su kasmet vykstančia skaitymo akcija „Vasara su knyga“: jau kelinti metai kalinčios moterys įveikia skaitymo iššūkį. Akcijos organizatoriai apdovanoja jas prizais, o nuteistosios dalyvaudamos jaučia priklausymą visuomenei.

Knygų aptarimai 2021 m. išaugo į biblioterapinius užsiėmimus. Nuteistosios susipažįsta su biblioterapijos metodu, poveikiu psichinei sveikatai, praktiškai išbando metodą. Surengti ir trys biblioterapijos užsiėmimai su profesionaliais specialistais: poete prof. dr. Jūrate Sučylaite, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotoja dr. Daiva Janavičiene ir filosofu Morkumi Dusevičiumi. Pasak užsiėmimus vedančios L. Dubauskienės, biblioterapija gerai veikia psichologinę nuteistųjų būseną. Teigiamą metodo poveikį rodo ir atlikta apklausa.

Skaitmeninis ugdymas ir pagalba moterims su vaikais

Bibliotekos darbuotojos padeda nuteistosioms mokytis – organizuoja skaitmeninio raštingumo mokymus, įtraukia į akcijas ir programas.

Nepaisant iššūkių mokymų metu – ribota interneto prieiga, nuteistosios gali atlikti praktines užduotis tik lektoriui matant, pasenusi techninė įranga – dalyvės įgyja skaitmeninių žinių. Nuteistosios dalyvavo ir visoje Europoje vykstančioje skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcijoje „Skaitmeninė savaitė“. Grupė moterų įsitraukė į tarptautinio projekto „Verslumo įgūdžiai moterims skaitmeniniame pasaulyje“ neformaliojo ugdymo programą, stiprinančią pažeidžiamų moterų skaitmeninius ir verslumo įgūdžius.

Biblioteka rengia edukacinius užsiėmimus kalinčioms moterims su mažais vaikais. Bibliotekininkės dalyvavo Panevėžio kalėjimo programoje „Motinystės įgūdžių lavinimas“: mamoms ir jų vaikams pasakojo apie garsinio skaitymo naudą vaikų raidai, demonstravo žaislines, garsines ir interaktyvias knygeles. Nuteistosios su vaikais dalyvavo kūrybiniuose užsiėmimuose „Slieko Zigmučio pievelė“. Šiuo metu mamos, gyvenančios Vaiko ir motinos namuose ir turinčios teisę vykti už kalėjimo ribų, šiuos užsiėmimus Šiaurinėje bibliotekoje lanko savarankiškai.

Per biblioteką – bendruomenei

Šiaurinės bibliotekos draugystė su Panevėžio kalėjimo nuteistosiomis realizuojasi ir bibliotekoje: čia miesto bendruomenei pristatomos moterų kūrybos darbų parodos. Kalinčios moterys jungiasi prie iniciatyvos „Dovanoju gerumą“ ir puošia bibliotekos erdves savo kūrybos kalėdinėmis dekoracijomis. Kelintus metus iš eilės prieš šv. Kalėdas moterys perduoda savo megztų kojinių, pirštinių, kurios dovanojamos vienišiems bendruomenės senjorams.

Įvertinimas

Šiaurinės bibliotekos veikla su nuteistosiomis vertinama. 2022 m. L. Dubauskienei įteikta Kultūros ministro padėka už aktyvų praktinį biblioterapijos metodų taikymą ir Kalėjimų departamento prie LR teisingumo ministerijos direktoriaus padėka už savanorišką veiklą resocializacijos procese. O šiais metais Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska įteikė apdovanojimą už bausmių vykdymo sistemos tobulinimą, veiklos gerinimą ir efektyvumą.


Šie metai – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti 700-aisiais Aukštaitijos vardo paminėjimo metais. Tai puiki proga pažvelgti į krašto unikalumą ir vertę kuriančias įstaigas – Aukštaitijos bibliotekas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka skelbia rubriką „Unikalios. Panevėžio regiono bibliotekos Aukštaitijos metais“, kur pasakojame apie reikšmingas Panevėžio regiono bibliotekų veiklas.