Skaitymo entuziastai renkasi „Knygų saloje“ Zarasuose

zarasai-klubas

Vasarai skaičiuojant paskutines savo kalendorines dienas, skaitymo entuziastai jau 5-tą kartą rinkosi į „Knygų salą“. Taip nuo šiol vadinasi Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skaitytojų klubas. Visą vasarą klubo nariai keliavo knygų puslapių eilutėmis, o susitikę su bendraminčiais dalinosi įspūdžiais.

Šįsyk keliauti pradėjome Sankt Peterburgo – Varšuvos traktu. Jonas Pleckevičius savo knygelėje „Sankt Peterburgo – Varšuvos traktu“ aprašo pirmojo Lietuvoje Sankt Peterburgo-Varšuvos pašto trakto statybą, funkcionavimą, istoriją, supažindina su trakto statiniais nuo Rezeknės Latvijoje iki Utenos.

Kitos dvi knygos nuvedė į mišką, nes ruduo – grybų metas ir tikrai verta pavartyti knygas apie Lietuvos grybus.

Keliautojas Algirdas Morkūnas siūlo „Keliones ant sofos“. Knygos pavadinimas suintrigavo ne vieną klubo dalyvį, o joje pasakojama apie  šalis, į kurias savaitgaliui nenuskrisi, bet skaitant  galima atrasti atsakymus į pačius netikėčiausius klausimus apie egzotiškus kraštus .

Dar dvi klubo susitikimo metu pristatytos knygos nukėlė į tolimas šalis ir pasakojo visai ne linksmas istorijas. Lenkų žurnalistės Joannos Gierak-Onoszko knygoje „27 Toby Obedo mirtys“ – tikros istorijos apie vietinių Kanados tautų vaikus iš internatinių mokyklų, kurioms dažniausiai vadovavo Bažnyčios atstovai. Tai, kas jose dėjosi, visam laikui paveikė buvusių mokinių gyvenimus. Neįtikėtina, bet mokyklos, kuriose vyko nusikaltimai, veikė iki pat XX amžiaus paskutinio dešimtmečio.

Labai nuoširdžiai ir išsamiai buvo pristatyta dar viena knyga apie tolimą šalį – tai vokietės Bruni Prasske „Uždrausta meilė“. Skaitytojas turi galimybę aplankyti egzotišką Rytų kraštą Iraną ir patirti nepakartojamą kelionių ir naujų įspūdžių džiaugsmą. Tai tikrai knyga apie uždraustą meilę.

Simboliška, kad susitikimą, o ir skaitytojų klubo kelionių knygų puslapiais maratoną, baigė literatas, visuomenininkas Vasilijus Trusovas. Jis paskaitė savo spaudai rengiamos apybraižos „Jungtys ir likimai – ne tik vieškeliuose…“ ištraukas. Tai pasakojimas apie kelionę į Vyžuonas, miestelį Utenos rajone, minimą jau nuo XV a.

Skaitytojų klubas – puiki vieta bendraminčiams pasidalinti savo potyriais bei įžvalgomis apie perskaitytas knygas, suintriguoti ir paskatinti skaityti. Tad, jei tik turite noro, maloniai kviečiame į „Knygų salą“. Kitas susitikimas vyks rugsėjo 26 d. Kalbėsime apie detektyvus ar patikusius perskaitytus romanus.

Jurga Sagadinaitė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Nuotrauka autorės