Naujos knygos. Donna Tartt „Mažasis draugas“

Vaizdas be pavadinimo

Šįsyk mūsų rubrikoje svečiuojasi daugelio itin mėgstama Donna Tartt. Pristatome  naujausią lietuviškai išverstą jos romaną „Mažasis draugas“.


Kai sudega arkliai, kačiukai, šuniukai etc., dažnai jų gailime labiau negu žmonių. Paradoksas? Gal. Tačiau paaiškinimas gali būti ir toks: jų bejėgiškumas. Absoliuti priklausomybė nuo kito malonės, rūpesčio, geranoriškumo. Tas pats bejėgiškumas ir mus pačius siutina nežmoniškai. Kai nieko negali pakeisti – tik plaukti pasroviui, priimti, prisitaikyti.

JAV pietų miestelis. Per Klyvių šeimos šventės organizavimo chaosą be priežiūros lieka devynmetis sūnus Robertas. Vaiko pasigedę tėvai randa jį pakartą sode, ant medžio. Šis įvykis negrįžtamai pakeičia visų gyvenimus. Tėvas persikelia kitur. Nepakeldama netekties skausmo motina užsidaro savame pasaulyje, į apleistus namus ateinančiai namų tvarkytojai numetusi dvi jaunesnes dukras. Kartkartėmis į jų priežiūrą įsikišant tetoms ir senelei. Mergaitės auga skirtingos. Viena – niekam nekliūvanti, melancholiška, labiau gyvenanti sapnų karalijoje. Kita – Harieta – protinga, neturinti humoro jausmo, rėžianti tiesą į akis, sugebanti išerzinti bet kurį suaugėlį savo kelyje. Būtent ji, padedama geriausio draugo Hilio, po keliolikos metų nuo brolio žūties nutaria išsiaiškinti žudikus ir atkeršyti…

Apie siaubą būti vaiku, nes esi vis kitų valioje. Sunkumus ir išbandymus, neįveikiamus ir suaugusiesiems. Nepaisymą ir ignoravimą. Prarastas akimirkas, kurių nei sugrąžinsi, nei pakeisi. Vienatvę. Gyvenimo atimamus brangius žmones. Artimųjų egoizmą ir susvetimėjimą. Tėvus, kuriems skaitantis vaikas yra nenormalu, maniakiškai pakertančius bet kokį jo žmogiškumą ir svajas apie kitokį gyvenimą. Jausmus ir situacijas, kurių nenusipelno patirti joks vaikas.

Kaip ir būdinga klasikiniam romanui, daug herojų, detalių, kurios galiausiai susisieja.

Pasakojimas, kurio nepaskubinsi. Priverčiantis permąstyti savo žingsnius, klaidas ir patirtis. Dar kartą suvokti, kad visi tėvai turi už ką atsiprašyti vaikų. Telieka viltis, kad nuoskaudos nėra neatleistinos.

Kol kas labiausiai patikęs Donnos Tartt romanas.

*****

Knygą kviečiame užsisakyti mūsų bibliotekoje arba internetu – www.ibiblioteka.lt.  

Primename: galime nemokamai atsiųsti ir iš kitų Lietuvos bibliotekų.

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė