Minėsime aktoriaus Algirdo Paulavičiaus jubiliejų

Vyras prieš veidrodį ir trys jo atspindžiai skirtingais kampais

Spalio mėnesį 80 metų sukaktų vienam ryškiausių ir žymiausių legendinio Panevėžio dramos teatro aktorių Algirdui Paulavičiui (1943–2020). Įprasmindama aktoriaus kūrybą Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka parengė ir gavo finansavimą projektui „Nešdavo save į šventę ir pats buvo šventė. Aktoriui Algirdui Paulavičiui – 80“. Numatyta atminties vakaras, kilnojamoji paroda, dokumentinis filmas.

„Šie metai – A. Paulavičiaus jubiliejinės sukakties laikas. Tai tapo postūmiu dar kartą apžvelgti ir įprasminti šios daugelio puikiai prisimenamos asmenybės palikimą, indėlį į mūsų miesto bei  šalies kultūrą“, – sako Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vyr. bibliotekininkė Angelė Mikelinskaitė.

Dokumentinį filmą iš bibliotekos fonduose ir A. Paulavičiaus šeimos archyvinės vaizdo medžiagos su aktoriaus vaidybiniais įsikūnijimais kuria panevėžietis Jonas Čergelis. A. Paulavičiaus gyvenime svarbią vietą užėmė poeziją – ją mėgo skaityti, daug eilių mokėjo mintinai. Todėl tarp bibliotekos parengto projekto veiklų – ir teatralizuotas pasirodymas su poezijos fragmentais, teatrologo pranešimas apie ryškią, charizmatišką, daugiasluoksnę, tam tikru miesto ženklu tapusią asmenybę.

A. Paulavičius – režisieriaus Juozo Miltinio mokinys. Baigęs teatro studiją Panevėžio dramos teatro aktoriumi tapo 1966 m. Per 50 kūrybinių dešimtmečių teatre sukūrė daugiau kaip 100 vaidmenų, dar 30 – kine.

Nuotraukoje viršuje – Algirdas Paulavičius spektaklyje „Sveiki, žmonės!”, 2007 m. (Fotogr. Ingridos Žilėnaitės)

Projektą finansuoja:

LKT_Logotipas