„Let’s Talk“ pradeda 5-ąjį sezoną: „Puikios bibliotekos suburia bendruomenes“

Grupė žmonių sėdi ir stovi bibliotekos skaityklos fone

Bibliotekos angliškų pašnekesių klubas „Let‘s Talk“ savo penktąjį sezoną pradėjo poezijos skaitymais. Tai – tik vienas iš anglų kalbos įgūdžių lavinimo būdų, kurį išbando 2018 m. lapkričio mėn. susibūrusi anglų kalbos entuziastų bendruomenė. Klubo susitikimuose vyksta gyvos diskusijos pasirinktomis aktualiomis temomis, istorijų kūrimo ir pasakojimo (storytelling) praktika, vizualinio mąstymo pratybos, protmūšiai, žaidimai, perskaitytų straipsnių, pamatytų filmų aptarimai ir kt.

Klube šiuo metu yra apie keturiasdešimt narių, kurių amžius nuo 30 iki 80 metų. Tai – aktyvų gyvenimo būdą mėgstantys, smalsūs panevėžiečiai, Panevėžyje gyvenantys ir viešintys užsieniečiai, kitų Lietuvos miestų gyventojai, kitų šalių atstovai.

Klubo nariai dalinasi

„Draugiška, pozityvi klubo atmosfera, visada įdomios temos padeda tobulinti klausymo, supratimo ir kalbėjimo įgūdžius. Jaučiuosi labiau pasitikinti savimi, pasakoju apie klubą draugams ir skatinu prisijungti“. (Virginija)

„Nuo tada, kai ėmiau lankytis klubo susitikimuose, pastebėjau, kad labai pagerėjo mano kalbėjimo įgūdžiai. Labiau pasitikiu savimi kalbėdamas viešai ar dalyvaudamas grupinėse diskusijose. Be to, bendravimas klube su žmonėmis, kurių darbas susijęs su įvairia profesine veikla, praplėtė mano akiratį. Jau rekomendavau šį klubą keliems draugams, kurie norėjo pagerinti savo anglų šnekamosios kalbos įgūdžius ar įveikti nepasitikėjimą savimi. Buvo dėkingi už rekomendaciją ir džiaugiasi atradę šį klubą. Ačiū už tokią vertingą ir svetingą platformą“! (Rimantas)

„Dalyvaudama „Let‘s Talk“ panorau pasiekti laisvai anglų kalba kalbančio vartotojo lygį, nors iš pradžių šios ambicijos neturėjau“. (Vilma)

„Mano dukra gyvena užsienyje. Aplankau ją porą kartų per metus. Jaučiu, kad klubo užsiėmimai man padėjo atsikratyti kalbėjimo baimės. Jaučiuosi labiau pasitikinti savimi, kai bendrauju su angliškai kalbančiais dukros kaimynais ir draugais“. (Daiva)

„Dalyvavimas šio klubo veikloje man labai padeda profesinėje veikloje. Dirbu tarptautiniuose projektuose ir turiu bendrauti su užsienio partneriais. Šios kassavaitinės pratybos man padėjo labiau pasitikėti savimi ir praplėsti žodyną. Man puikiai tinka virtualus klubo susitikimų formatas“. (Rytis)

„Savo aplinkoje neturiu su kuo pasikalbėti angliškai, bet šios kalbos nenoriu pamiršti. Todėl šis klubas man – puiki vieta praktikuotis. Džiaugiuosi suprasdamas, kad šiandien kalbu šiek tiek geriau nei prieš metus“. (Sigitas)

„Semiuosi iš šio klubo ne tik žinių, bet ir puikios bendravimo su labai įdomiais, išsilavinusiais, žingeidžiais žmonėmis patirties“. (Vida)

Nuo pat klubo susikūrimo jį lankanti Jūratė B. cituoja rašytoją R. Davidą Lankesą: „Blogos bibliotekos kuria kolekcijas. Geros bibliotekos kuria paslaugas. Puikios bibliotekos suburia bendruomenes“. „Mūsų biblioteka yra nuostabių bendruomenių lopšys ir viena iš jų yra „Let‘s Talk“. Mūsų kassavaitiniai susibūrimai sukuria aplinką, kurioje randu daug draugiškų, atvirų kolegų, siekiančių augti ir tobulinti anglų kalbos žinias. Labai malonu būti tokios gyvos bendruomenės dalimi. Kiekvieną kartą įgaunu didžiulę motyvaciją pasinerti į turtingą anglų kalbos pasaulį. Linkiu mums visiems dar daug metų mėgautis tokia malonia bendryste“, – sako Jūratė.

Bičiuliai iš kitų šalių

Virtualiuose klubo susitikimuose dalyvauja Alcala de Henares miesto Cepa Don Juan I suaugusiųjų švietimo centro (Ispanija) studentai ir dėstytojai. „Tai nuostabi patirtis. Kiekvienas dalyvis gali save atskleisti saugioje ir demokratiškoje aplinkoje. Džiaugiuosi, kad galiu lavinti savo užsienio kalbos įgūdžius, tobulinti komunikacines kompetencijas. Be abejo, neįkainojama patirtis yra ir kitos kultūros, kitos šalies žmonių gyvenimų ir išgyvenimų pažinimas. Šie susitikimai labai sustiprino mano susidomėjimą Lietuva ir lietuviais“, – sako centro dėstytoja Cristina Sanchez. 

Panevėžyje jau keletą metų gyvenantis amerikietis Byronas ne tik mielai pataria klubo nariams dėl taisyklingo tarimo ar tam tikrų žodžių vartojimo. „Pradžioje buvo įdomu, kiek mano, anglakalbio, pagalbos prireiks klube. Vėliau supratau, kad dalyvavimas šiuose susitikimuose man pačiam yra be galo naudingas. Klubo nariai svetingai ir šiltai priima naujokus, jie yra įdomūs žmonės, turi daugybę pomėgių. Ši bendruomenė man padėjo pažinti Lietuvos kultūrą ir istoriją. Klube išgirstos asmeninės žmonių istorijos apie gyvenimą Lietuvoje, ypač sovietmečiu, man tik patvirtina lietuvių patriotizmą. Dažnai rekomenduoju šią grupę visiems, su kuriais bendrauju ir kurie sako, kad jiems trūksta anglų kalbos žinių arba praktikos.

Naujajame klubo sezone – ne tik penkerių metų sukaktis. Planuojami susitikimai su biblioteką aplankysiančiais Palencijos suaugusiųjų kalbų mokyklos (Ispanija) besimokančiaisiais ir dėstytojais, susitikimas su pasakotoju Richardu Martinu, užsiėmimai su klubo bičiuliais – JAV Virdžinijos valstijos New Song Fellowship bendruomenės atstovais.

—————–

„Let‘s Talk“ užsiėmimus renkasi žmonės, kurie anglų kalbos mokėsi mokykloje, universitete ar lankė kursus. Visų tikslas – įgyti daugiau pasitikėjimo kalbant užsienio kalba, atgaivinti primirštą žodyną, ir, žinoma, jį plėsti. Klubas bibliotekos Menų skaitykloje susitinka trečiadieniais 17.15 val. Dukart per savaitę – trečiadieniais 12.00 val. ir ketvirtadieniais 17.15 val. – „Zoom“ platformoje vyksta virtualūs klubo susitikimai.

Jeigu ir jūs norite patobulinti savo šnekamosios anglų kalbos įgūdžius, susirasti bendraminčių ir bičiulių, įdomiai, prasmingai leisti laisvalaikį, tapkite „Let‘s Talk“ klubo nariu! Daugiau informacijos teikia klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt.

Virginija Švedienė
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė