„Aš – žmogus“ bibliotekoje: veriasi akys, širdys ir mintys

Vaizdas be pavadinimo

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos erdvėse pasklido vaikų kūrybos paroda „Aš žmogus“. Vaikų kūrybinėmis galiomis tiki parodos kuratorės Sonata Latvėnaitė-Kričenienė ir Dalija Latvėnienė.

Keliaudami po parodą patirsite, kaip vaikai mato žmogų: nuo abstraktaus, patirtinio meno iki paaugliškų minčių. Nuo keliasdešimties skirtingų širdies atvaizdavimų, akių formų iki žaliojo kampelio ir galimybės patiems piešti žmogų.

Kelionę pradėję pirmo aukšto erdvėse veidrodyje ant grindų pamatysite save ir atsispindintį dangų. Tokia vaikų kūryba – erdvi ir įkvėpta savęs paties. Natūrali, ekspresyvi, šviesi.

Išvydęs save ateisi prie širdies temos – vaikams ji svarbi: daug kūrybos, piešinių ir minčių, skirta širdžiai. Širdis piešta ant pačių vaikų gaminto popieriaus – darbus galima liesti. Gamybos procesą iliustruoja nuotraukos. „Verki ne dėl to, kad esi silpnas, o dėl to, kad buvai per ilgai stiprus“, rašo Augustė (11 metų).

Vaikai žino, kad popierių perdirbti labai svarbu – pasauliui reikia kvėpuoti. Orą gamina medžiai – pasaulio plaučiai. Parodoje – vaikų mintys apie plaučių svarbą, linkėjimai ir piešiniai žemei. Įkurtas ir žaliasis kampelis, gaivinantis bibliotekos orą.

Užsukę į kavinukę pamatysite vaikų haiku kūrybos šalia japonų haiku meistrų. „Namuose švietė / saulės zuikučiai žaidė / aš gaudžiau dieną“, rašo Sofija Marija (5 m.).

Bibliotekoje atsimerkė daugybė vaikų pieštų akių. Turėti akis, matyti – svarbu. O viena didžiausia, akis-vitražas, įkurta šviesioje bibliotekos vietoje. Čia galima įsitaisyti ir šviesų žaisme paskaityti knygą.

Parodos piešiniai gausiai pripildo Pažinimo erdvę – čia eksponuojami vaikų portretai. Yra ir bibliotekos darbuotojų surinktų knygų apie žmogaus kūną. Žiūrėdami į knygą galėsite piešti kūną ar nusipiešti savo portretą. Čia rasite šešėlių įrenginį ir galėsite patys sukurti gyvą paveikslą – kraujagyslių tinklą ar stuburo slankstelių juostą.

Vaikų piešinių ir minčių rasite ir visose bibliotekos skaityklose. „Net jei nėra kur šypsotis, visada galima šypsotis sau“, rašo Liepa (13 metų).

„Aš – žmogus“ – kūrybinio ugdymo darželio „Strazdanėlės“ Vilniuje ir ankstyvojo ugdymo mokyklėlės „Strazdanėlės“ Panevėžyje visos komandos metų darbas.

Nuotraukų galerijoje – parodos atidarymo akimirkos ir Sonatos Latvėnaitės-Kričenienės vedama edukacinė kelionė.

Lankykitės iki rugsėjo 30 d.