UNIKALIOS. Pasvalio viešosios bibliotekos Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centras

Vaizdas be pavadinimo

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje 2022 m. vasarį įsteigtas Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centras – pirmas toks Lietuvoje. Atsiradęs paties A. Mickūno – iš Kriklinių kilusio Ohajo (JAV) profesoriaus emerito – iniciatyva. Tai neformali filosofijos mokykla, orientuota į jaunimą, jos tikslas – ugdyti jaunuolius laisvai ir atsakingai mąstyti.

Centro įkūrimo proga lankydamasis Pasvalyje A. Mickūnas pabrėžė kiekvieno laisvę mąstyti ir pripažinti, kad klystame. Kad turime atsakomybę klaidas taisyti, per nesutarimus nuolat ieškoti išminties. Ne tik filosofinėse diskusijose, bet ir kasdieniame gyvenime.

„Akivaizdu, kad tokio filosofijos centro poreikis – didžiulis. Švietimo problemos, augantis jaunų žmonių nerimo lygis rodo, kad kažką darome ne taip. Filosofija leidžia iš šalies pažvelgti į savo bei kito žmogaus mąstymą, įgalinanti lygų dialogą, ilgainiui gali atnešti gyvenimus keičiančių rezultatų,“ – įsitikinusi filosofijos centro koordinatorė Kotryna Kraptavičiūtė.

Drauge su A. Mickūnu ir jo kolegomis – Vilniaus universiteto dr. Žilvinu Svigariu bei kitais – kuriama jauki ir įtrauki erdvė ieškojimams. Klubo įkūrėjai džiaugiasi kiekvienu jaunuoliams kylančiu klausimu, akyse įsižiebiančia kibirkštėle. Vyksta susitikimai, pokalbiai, diskusijos, konkursai, parodos. Pasvalyje su jaunimu susitiko filosofai Tomas Kačerauskas, Julija Tuleikytė. Surengti du mokinių filosofijos konkursai – „Ką man reiškia būti laisvam?“ ir „Laimingas žmogus“.

Ateityje tikimasi Filosofijos centro padalinių įkurti visoje šalyje. Centro partnere jau tapusi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. O spalio mėnesį laukia išskirtinis renginys: Pasvalyje vyks pirmoji tarptautinė mokinių filosofijos konferencija „Baimė ir drąsa“. Šiuo metu į renginį kviečiami registruotis Pasvalio ir Panevėžio rajonų 9–12 klasių mokiniai bei užsienio lietuvių mokyklų auklėtiniai.


Šie metai – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti 700-aisiais Aukštaitijos vardo paminėjimo metais. Tai puiki proga pažvelgti į krašto unikalumą ir vertę kuriančias įstaigas – Aukštaitijos bibliotekas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka skelbia rubriką „Unikalios. Panevėžio regiono bibliotekos Aukštaitijos metais“, kur pasakojame apie reikšmingas Panevėžio regiono bibliotekų veiklas.