Naujos knygos. Danutė Kalinauskaitė „Baltieji prieš juoduosius“

Vaizdas be pavadinimo

Šįkart „Naujų knygų“ rubrikoje ruošiamės rugpjūčio 30 d. 17.15 val. bibliotekoje vyksiančiam susitikimui su rašytoja Danute Kalinauskaite. Juk visada geriau atlikti namų darbus, ar ne?


Karoliukai.

Ar kada nors esate skaitę knygą, kuri paaiškintų, ką reiškia jos viršelis?

O tokią, kurioje siužetinė linija nėra svarbiausia – nuslenka į kažkelintą planą?

Šis romanas būtent toks. 

50+ filologė, anot kursiokų, „degradavo“ – „įkyriai nepersekiojama sėkmės”, puldinėjama lenkės viršininkės užsidirba tvarkydama Londono viešbučio kambarius. Staiga sužino, kad Liuksemburge mirė bendrapavardis – gauti palikimui ieškomi giminės. Sąlyga viena – giminystės ryšius reikia atkapstyti ir įrodyti. Moteris grįžta į Lietuvą su silpstančios atminties motina pradėti kelionės per savo giminę ir laiką… Tai autorei tampa proga skaitytoją vedžioti per du šimtmečius Lietuvos istorijos, primenant skaudžius, svarbesnius, įsimintinesnius faktus, reiškinius, buities detales, žmogaus elgesį, mąstyseną ir gyvenseną.

Akivaizdu, kad D. Kalinauskaitė – novelės, trumpojo žanro meistrė. Tad romano fabula subyra į daugybę karoliukų – tobulų mini istorijų (skirtingų asmenybių paveikslų). Jos taip pagauna, kad galiausiai spjauni ir nustoji atsirinkinėti, kuriai tiksliai giminės medžio šakai priklauso… Kaip ir nustoja rūpėti – gaus visgi palikimą pagrindinė herojė ar ne. Paprasčiausiai pasiduodi ir užburtas mėgaujiesi…

Rašytojos išmone, pastabumu, humoro jausmu, talentu, gebėjimu keliais puslapiais pagauti žmogaus esmę. Žodžių taiklumu ir meistryste, kai suskamba net svetimybės ir slengas – „išpašolvoninti“, „kumiekaješ“, „joptvajmatj“ ir kt.

Turbūt ir tie, kas jau netekome mamų, būsime dėkingi D. Kalinauskaitei už tai, kad bent savo mintyse, svajonėse galėsime joms priskirti šiuos žodžius: „Nenukabink nosies. Žinok – kad ir kur būčiau, visada būsiu šalia tavęs…“.

Nuostabu.

*****

P. S. Romaną kviečiame užsisakyti mūsų bibliotekoje arba internetu www.ibiblioteka.lt.  

Primename: galime nemokamai atsiųsti ir iš kitų Lietuvos bibliotekų.

Renginys bibliotekoje vyksta įgyvendinant projektą „Literatūra ir kinas“. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_Logotipas 

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė