Nakties skaitymų kintančios spalvos Zarasų bibliotekoje

nakties-skaitymai-zarasuose

Jau tapo gražia tradicija, Zarasų miestui minint gimtadienį, bibliotekoje organizuoti Nakties skaitymus. Šiais metais šviesias emocijas, savo kūrybą ir eiliuotas dainas dovanojo 2023- ųjų metų „Poezijos pavasario“ laureatas, poetas, vertėjas, dramaturgas Julius Keleras, teatro, kino bei televizijos aktorė Jolanta Dapkūnaitė, teatro legenda, žinomas aktorius, dainuojamosios poezijos atlikėjas Saulius Bareikis.

Poetas Julius Keleras už eilėraščių knygą „Virtuvėlė pilna Ukmergės“, kurią pristatė zarasiškiams, tapo „Poezijos pavasario“ (2023) ir Maironio vardo premijos laureatu. Tai ne tradicinės poezijos rinkinys, o greičiau vienalytis naivus lyrinis prisiminimas, pilnas praeityje likusių daiktų ir patirčių, skirtas vaiko akimis regėtai Ukmergei, idiliškoms vaikystės / paauglystės dienoms mažame Lietuvos miestelyje – Ukmergėje. Poetė, dramaturgė Violeta Palčinskaitė apie šią eilėraščių knygą rašė: „Tai labai gera, labai originali, rimta ir liūdna, ir kažkodėl man primenanti režisieriaus Rojaus Anderssono filmus, kur kiekvienas kadras prilygsta eilėraščiui, o čia man kiekvienas eilėraštis prilygsta filmo kadrui, kuris verčia giliai susimąstyti“. Poetas J. Keleras pažadėjo netrukus išleisti savo poezijos rinktinę.

„Manęs nėra šiame pasauly, aš kitur, / vijokliai perlipa tvoras ir gula saujon… / Ir angelas praeis, jo supintais plaukais lašės lietus. / Ir už mus kažkas pasimels, ir bus vėl kitas ruduo… („Grįžimas namo“)“, – skaitė J. Keleras.

Poezijai naujų spalvinių akcentų suteikė aktorė Jolanta Dapkūnaitė. Ji, išraiškingu ir įtaigiu balsu skaitė savo mėgstamo poeto Marcelijaus Martinaičio (1995 m. Pauliaus Širvio literatūrinė premijos laureato), bei vakaro svečio poeto Juliaus Kelero eiles. Publikos numylėtinio aktoriaus, bardo Sauliaus Bareikio atliekamos lyriškos baladės tiesiog užbūrė žiūrovus. Šypsenos, ilgi plojimai, puokštės gėlių – didžiausia padėka šio vakaro svečiams.

Poezijos ir muzikos šventės metu, Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė įteikė Zarasų rajono savivaldybės Felikso Jakubausko literatūros premiją profesoriui, poetui Antanui Žiliukui. Apdovanojimas skirtas už aktyvią kūrybinę ir leidybinę veiklą, Zarasų krašto kultūrinio įvaizdžio stiprinimą poezijoje.

„Štai toks vakaras, tarsi Žolinė puokštė su įsipynusiomis kintančiomis spalvomis… degantys dangaus kūnai… poezija… gražiausios bardų dainos…“, – kalbėjo renginio vedėja režisierė Gražina Karlaitė, atsisveikindama iki kitų magiškų Nakties skaitymų.

Akimirkos, užfiksuotos vaizdo filme: https://youtu.be/0Avg6MC3w30

Saulė Pelekienė,
Zarasų rajono savivaldybės Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja
Nuotr. Inesos Dumbravienės