Medijų informacinis raštingumas EBSCO duomenų bazėje

laptop

Informacijos vartotojai šiandieną linkę naudotis išmaniaisiais telefonais ir socialinėmis medijomis, norėdami sužinoti įvairiausios informacijos. Medijų raštingumą įvaldę asmenys gali geriau suprasti žinutes laikraščiuose, žurnaluose, knygose, radijuje, televizijoje. Jei norite žinoti, kaip ir kur rasti patikimos informacijos bei kaip saugiai ir laisvai bendrauti, koks dirbtinio intelekto vaidmuo šiuolaikinėse medijose, siūlome keletą elektroninių knygų iš EBSCO duomenų bazės.

EBSCO duomenų baze galite naudotis bibliotekos skaityklose ir namuose. Prie EBSCO duomenu bazės suteikiami slaptažodžiai nutolusiems vartotojams. Kreipkitės el. paštu gitana.uzkureliene@pavb.lt dėl prisijungimo. Nurodykite savo vardą, pavardę bei skaitytojo pažymėjimo numerį. Prisijungimo duomenis Jums išsiųsime elektroniniu paštu.

Taip pat vyksta mokymai, supažindinantys su bibliotekos prenumeruojamomis duomenų bazėmis.

Asta Zelenkauskaite. Creating Chaos Online
Ar tikrai viskas, kas vyksta socialiniuose tinkluose yra nekaltas „apsikeitimas nuomonėmis” ir kaip įmanoma atpažinti dezinformaciją iš pirmo žvilgsnio ir nuo jos apsisaugoti? Ar dezinformacinės kampanijos yra tikrai naujas šių dienų reiškinys ir kaip dirbtinis intelektas prisideda prie dezinformacijos platinimo?

Knyga demaskuoja rusiško trolinimo viešajame diskurse skleidžiamą dezinformaciją. „Tai yra išsami Rusijos trolinimo ir dezinformacijos analizė. Autorė paaiškina rusiško trolinimo tikslus, apimtį, strategiją, taktiką, retoriką, politiką ir mechaniką visapusiškiausiu, išsamiausiu ir empiriškai įsišaknijusiu šios temos traktavimu, kokį tik man teko matyti. -Janis Chakars, Neumann universitetas. 

Anke Finger, Manuela Wagner. Bias, Belief, and Conviction in an Age of Fake Facts
Šališkumas, tikėjimas ir įsitikinimas netikrų faktų amžiuje aptaria, iš kur kyla mūsų įsitikinimai ir ar mes juos žinome, kodėl jie verčia mus imtis tam tikrų veiksmų ir ar galime pakeisti savo įsitikinimus, kai pateikiami priešingi įrodymai, kurie įrodo mūsų asmeniniai įsitikinimai „klaidingi“. Filosofijos, psichologijos, lyginamosios literatūros, medijų studijų, taikomosios kalbotyros, tarpkultūrinės komunikacijos ir švietimo sričių mokslininkai apžvelgia asmeninio įsitikinimo temą, peržengia disciplinų ribas ir klausia…

Benjamin Thevenin. Making Media Matter : Critical Literacy, Popular Culture, and Creative Production
Knyga gali būti esminiu šaltiniu žiniasklaidos dėstytojams, kurie mokydami skatina kritinį mąstymą, kūrybiškumą ir pilietinį įsitraukimą. Siejant teoriją ir tyrimus su kūrybiniais projektais ir popkultūros analizėmis, modeliuojamas integruotas ir praktinis požiūris į medijų edukacijas. Siekdami parengti besimokančiuosius sėkmingai pereiti prie sparčių skaitmeninių technologijų ir populiariosios kultūros pokyčių, medijų pedagogai tiek vidurinėje, tiek universitetinėje aplinkoje turi sukurti novatoriškus metodus. Šioje knygoje yra integruotos medijų studijų, medijų meno ir medijų raštingumo sąvokos ir praktika, o knyga padės tuos dalykus susieti.

Seth Ashley. News Literacy and Democracy
Knyga kviečia skaitytojus neapsiriboti paviršutinišku faktų tikrinimu, bet patyrinėti giliau. Pabrėžiama medijų raštingumo svarba demokratiniam gyvenimui ir pateikiama argumentų, kad kritinis mąstymas turėtų būti svarbiausias medijų ugdyme. Knyga gali būti naudinga žurnalistikos bakalauro studijų studentams ir įdomi asmenims, dėstantiems ir studijuojantiems medijų raštingumą , politinę ekonomiją, žiniasklaidos sociologiją ir politinę psichologiją.

Prie EBSCO duomenu bazės suteikiami slaptažodžiai nutolusiems vartotojams: kreipkitės el. paštu gitana.uzkureliene@pavb.lt dėl prisijungimo. Nurodykite savo vardą, pavardę bei skaitytojo pažymėjimo numerį. Prisijungimo duomenis Jums išsiųsime elektroniniu paštu.