Bibliotekoje – žodžio juvelyrė Danutė Kalinauskaitė ir „Baltieji prieš juoduosius“

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-08-30
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 30 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje – susitikimas su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate, viena įdomiausių lietuvių prozininkių, žodžio juvelyre Danute Kalinauskaite. Bus pristatomas ilgai lauktas debiutinis rašytojos romanas „Baltieji prieš juoduosius“.

Tai įtraukus pasakojimas apie lenktynes su laiku, šachmatų partiją primenančią atminties kovą su užmarštimi. Nuotykių romanas ir kinematografiška kone du šimtmečius aprėpianti žmonių, likimų galerija. Kartu tai Lietuvos praeities paveikslas, dramatiškiausi momentai iki pat šių dienų.

D. Kalinauskaitė lietuvių kalbą ir literatūrą studijavo Vilniaus universitete. Dirbo žurnale „Moksleivis”, redaktore leidyklose, Lietuvių literatūros ir tautosakos institute.

Pirmąją – apsakymų – knygą „Išėjusi šviesa” išleido 1987 m. Po daugiau kaip 20 metų – novelių ir esė knygos „Niekada nežinai“ (2008), „Skersvėjų namai“ (2015).

Atskirus apsakymus ir noveles D. Kalinauskaitė publikuoja Lietuvos kultūrinėje spaudoje.

Novelės meistre vadinama kūrėja pelnė ne vieną literatūrinį apdovanojimą (Antano Jonyno, Antano Vaičiulaičio, Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto premijos), 2017 m. už „mažųjų  meninės kalbos formų turiningumą“ jai skirta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Susitikimas su D. Kalinauskaite – bibliotekos vykdomo projekto „Literatūros ir kino dienos XIV“ dalis.

Vakarą veda Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Asta Preidytė.

Projektą finansuoja:

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.