Atidaryta XV kardelių ir jurginų paroda „Gėlė Baltijos keliui“

Ant ilgo stalo vazelėse sumerkti kardelių žiedai spalvotos bibliotekos sienos fone

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos lankytojai ir gėlių mylėtojai žino, kad Baltijos kelio dienos proga bibliotekoje išvys tradicinę kardelių ir jurginų parodą. Šiemet atidaryta jau XV paroda. Ji panevėžiečius džiugins iki šeštadienio, rugpjūčio 26-os dienos 15 val.

Žiedus parodai šiais metais pristatė šeši gėlių augintojai iš Lietuvos: kardelius – Regina Žobakienė (Panevėžys), Daiva Macijauskaitė (Kalvarija), jurginus – Virginija Gasiūnaitė (Panevėžio r.), Meilutė Močiškytė (Rokiškis), Danutė Simonaitienė (Marijampolė). Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos botanikos sodas atvežė ir kardelių, ir jurginų.

Kardelių parodos bibliotekoje pradėtos rengti šviesaus atminimo gėlininko gydytojo Alfonso Žobako iniciatyva. Šiais metais kardelių į parodą atnešė jo žmona Regina Žobakienė, tęsianti tradiciją. „Gėlei nepasakysi, kada pražysti, priklauso nuo laiko, oro sąlygų,“ – sakė 84 metų R. Žobakienė, parodoje pristatanti 4 kardelius iš A. Žobako kolekcijos. 

Labai priklausomi nuo oro sąlygų, vieni augintojai skundėsi šaltu pavasariu, sausra, kitų gėlės buvo užpultos škvalo ar ligų.

Daiva Macijauskaitė iš Kalvarijos į parodą bibliotekoje atvežė 30 šiuo metu žydinčių žiedų iš auginamų 220 veislių. „Šiemet gamtos sąlygos buvo nelengvos, šaltas pavasaris, sausra, todėl kardeliai žemi, mažesniais žiedais. Žiedyno dydį ir grožį įtakoja oro sąlygos,“ – sakė ji. Negalėdama išskirti ypatingiausio kardelio, ji pabrėžė, kad kardelio vertę lemia jo garbanotumas, spalvų gausa, jų žaismas ir žiedo dydis.

VU Šiaulių akademijos botanikos sodo augintojai parodoje pristato kardelius iš selekcininko Silvestro Ramanausko 2021 m. jiems patikėtos kolekcijos. „Tai nelengva auginti kultūra. Dėl nedėkingų aplinkos sąlygų šiemet į biblioteką atvežėme mažesnę kolekciją nei pernai. Buvo šaltas pavasaris, gėlės dygo lėtai, kamavo sausra. Kai atsirado sąlygos augti, prasidėjo ligos,“ – pasakojo vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė Žydrūnė Valainytė. Parodoje pamatysite 10 ištvermingiausių kardelių iš 90–100 botanikos sodo kolekcijos.

Jurginų savo kolekcijoje botanikos sodas turi 150 veislių, didžiuojasi, kad 45-ios yra Lietuvos selekcininkų išvestos veislės. Į parodą bibliotekoje atvežė žiedynus, kurie smulkesni, juvelyriški. Tai orchidėjažiedžių, plukiažiedžių, tuščiavidurių ir apykaklinių grupės žiedynai, šių 4-ių grupių žiedynų 14 veislių. 

Meilutė Močiškytė iš Rokiškio kaip tik džiaugėsi, kad oro sąlygos jų krašte šiais metais pusėtinos, o jurginai šiemet kaip niekad gražūs. Ji atvežė įvairių grupių jurginų, be kitų, anemoninių. Pasakojo, kad atsisiunčia veislių iš kitų kolekcininkų iš viso pasaulio, parodoje pristato pačios išvestų 13 veislių. Jurginas, pasak jos, vertingas tada, kai ilgai stovi pamerktas – gali laikytis apie savaitę. Savo trijų laukų plotuose turi virš 1000 veislių jurginų.

Gėlių paroda bibliotekoje – vienas tradicinių renginių Panevėžyje, skirtų Europos dienai stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti, Baltijos kelio ir Juodojo kaspino dienai.

Gedimino Kartano nuotraukos