Susitikime su režisieriumi, dramaturgu V. V. Landsbergiu – apie kiną ir „Poetą“

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-07-18
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 18 dieną, antradienį,  17.15 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos konferencijų salėje vyks susitikimas su žymiu rašytoju vaikams, dainininku, kino ir teatro režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu.

Vytautas V. Landsbergis Vilniaus Universitete baigė lietuvių kalbą ir literatūrą. Studijavo kino režisūrą Tbilisio teatro institute, Jono Meko antologinių filmų archyve Niujorke. 1996 metais V. V. Landsbergis studijavo teatro režisūrą Anglijoje, LEEDS mieste jaunųjų Europos teatro režisierių kursuose.

Menininkas yra privačios kino ir video studijos A PROPOS įkūrėjas, prodiuseris ir režisierius. Šioje studijoje jis  yra sukūręs virš dvidešimties dokumentinių filmų-portretų apie įžymius Lietuvos kultūros veikėjus, menininkus, partizanus. Taip pat sukurti trys vaidybiniai filmai – „Jonukas ir Grytutė“, „Kai aš buvau partizanas“ ir „Poetas“ (paskutinysis kurtas kartu su režisieriumi Giedriumi Tamoševičiumi.)

Susitikimo metu pristatysime žymaus menininko kūrybinį kelią, pasikalbėsime apie jo tekstus vaikams, apie studijas Tbilisyje, apie Vytauto V. Landbergio režisūrinę karjerą – kūrybinio proceso skirtumus tarp dokumentinio ir vaidybinio kino filmų.

Renginio metu Vytautas V. Landsbergis detaliau pristatys kino filmo „Poetas“ sukūrimo užkulisius. „Poetas“ – tai Vytauto V. Landsbergio ir Giedriaus Tamoševičiaus režisuotas vaidybinis partizaninės tematikos filmas. Kino filmas sukurtas remiantis Liongino Baliukevičiaus-Dzūko dienoraščiu bei KGB medžiaga. Kino filme nagrinėjama išdavystės tema, o filmo siužetas dalinai paremtas K. Kubilinsko gyvenimo motyvais.

Šis susitikimas suteiks unikalią galimybę susitikti su menininku ir pasikalbėti apie kūrybos nematomas puses:  siaura linija tarp istorinių faktų ir fikcijos, ištikimybės ir išdavystės temos Partizanų istorijoje, pažintis su filmo „Poetas“ sukūrimo užkulisiais, darbo kino aikštelėje subtilybėmis.

Vytautui V. Landsbergiui įteikta LR švietimo ministerijos premija už pastarųjų metų nuopelnus vaikų literatūrai (2006), „Už nuopelnus Lietuvai“ – apdovanotas Riterio kryžiumi (2007). Baltijos valstybių teatrų festivalyje Panevėžyje pripažintas geriausiu rež. (2007) už pjesę “Bunkeris” ir jos režisūrą. Apdovanotas J.Aisčio literatūrine premija už eilėraščių knygą „Debesys panašūs į žmones” (2008). LR  Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas (2009)

Renginys iš bibliotekos vykdomo projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XIV“.

Finansuoja:

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.