Pasaulio didmiesčiai iš paukščio skrydžio Zarasų viešojoje bibliotekoje

zarasai-paroda

Vaikų literatūros skyriuje edukacinėje erdvėje eksponuojama didmiesčių peizažų paroda, atkeliavusi iš Bradfordo municipaliteto Shipley mieste (Jungtinė Karalystė). Kūrinių autoriai – Young Masters Visual Art School (Jaunųjų meistrų dailės mokyklos) 7-12 metų mokiniai.

Jaunųjų meistrų dailės mokykla yra labdaros mokykla įsikūrusi 2014 metais zarasietės Virginijos Kuosaitės-Knowles didelėmis pastangomis ir rūpesčiu. Mokyklos įkūrėja ir vadovė, biomedicinos mokslų daktarė V. Kuosaitė-Knowles su šeima gyvenanti Šiaurės Anglijoje, akcentuoja meno svarbą ankstyvajam vaiko ugdymui ir tolimesnei jo raidai. Ji pati yra lankiusi Justino Vienožinskio dailės mokyklą Vilniuje ir Harow dailės mokyklą Londone. Jai buvo labai svarbu, kad sūnus Thomas, dukra Ruby ir kiti vaikai turėtų galimybes meniniam ugdymui, susipažinimui su spalvų palete, fantazijos ir kūrybiškumo atskleidimui, susipažinimui su dailės istorija, nes bendrojo ugdymo mokyklose dailės nemokoma.

Atkaklios zarasietės pastangomis 2014 metais įkurtas dailės būrelis išaugo į dešimtmetę mokyklą, įgijo oficialų neformalaus ugdymo mokyklos statusą ir Londono Trinity koledžo akreditaciją. Už didžiulį indėlį į municipaliteto veiklą mokyklai suteiktas labdaros organizacijos statusas.

Paroda „Pasaulio didmiesčiai iš paukščio skrydžio“ jau ketvirtoji pasiekusi Zarasus. (Pirmoji – „Auksinis Abstrakcijos amžius“ eksponuota 2017 m.) Moksleivių piešiniuose pavaizduoti vaizdai iš paukščio skrydžio taikant virvučių techniką arba žvelgiant į dangoraižius pėsčiųjų požiūriu. Mokyklos vadovė pastebėjo, kad nauja atlikimo technika ugdytiniams buvo iššūkis su kuriuo jie puikiai susidorojo. „Naudodamiesi perspektyvos žiniomis, pradėjome piešti pasakiškus miesto peizažus iš viso pasaulio ir pradėjome tapyti akcentuodami teptuko potėpius, kad išgautume dangaus ir pastatų, pastatų ir vandens kontrastą, imdami pavyzdį iš amerikiečių dailininkės Yvonne Jacqueette,  vaizduojančios erdvinius miesto peizažus, nutapytus savita, puantilistine technika, –  akcentavo V. Knowles, – taip pat efektyviai pridėjome truputį koliažo technikos, kurią taip gerai ir žaismingai naudoja šiuolaikinis italų tapytojas Francesco Letti.“

Kviečiame zarasiečius ir miesto svečius aplankyti ekspoziciją ir pasidžiaugti nuostabiais Bradfordo Jaunųjų meistrų dailės mokyklos kūriniais.

Pagal Virginijos Kuosaitės-Knowles pateiktą informaciją parengė Zina Černovienė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos aut.