Parodoje – Holokaustą išgyvenusių moterų ir mergaičių patirtys

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2023-08-08 17:15
Pabaiga:2023-08-30 10:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 8 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. erdvėse – keliaujančios fotografijų parodos „Gydant sielos žaizdas“ atidarymas. Po ekspoziciją žiūrovus lydės Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto doktorantė Neringa Latvytė.

Parodoje „Gydant sielos žaizdas“ pristatomi II pasaulinį karą ir Holokaustą išgyvenusių moterų, jų dukrų ir anūkių liudijimai. Jie parodo, jog itin žiauriomis sąlygomis patirti išgyvenimai ir paslaptyje laikomos patirtys yra opūs skauduliai, perduodami net kelioms šeimos kartoms. Liudijimai taip pat atskleidžia tapatybės lūžius sukeliančias psichologines traumas, moteriško solidarumo svarbą gyvybei pavojingomis aplinkybėmis.

„Karui pasibaigus, jis ir toliau tęsėsi tyrimo metu kalbintų moterų ir jų vaikų prisiminimuose – tol, kol drąsa prabilti padėjo suprasti savo jausmus ir atsiverti pasauliui. Tikimės, jog mūsų ekspozicija paskatins lankytojų empatiją ir atvirumą, padės suprasti sudėtingas moterų dilemas, su kuriomis jos susiduria ir šiandien“, – teigia projekto vadovė ir tyrėja N. Latvytė.

Paroda bibliotekoje veiks iki rugpjūčio 30 d.

Keliaujanti paroda sukurta įgyvendinant tarptautinį projektą „Identity on the Line“, susiejusį 6 kultūros ir istorijos muziejus bei universitetą iš 7 Europos šalių. Projekto tikslas – ištirti ilgalaikius skirtingų migracijos procesų (savanoriškų ir priverstinių), kurie vyko Europoje per pastaruosius 100 metų, padarinius.

Parodą finansuoja Kūrybiškos Europos programa „Kultūra“, Vilniaus universiteto dalyvavimą projekte remia Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.