Medžių istorijos ir mįslės tautodailininkų kūryboje

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2023-08-01 17:15
Pabaiga:2023-09-11 18:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 1 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje (II a. erdvėse) atidaroma tautodailininkų paroda „Mįslė“.

Nagais į žemę įsikibęs,

plaukais debesis šukuoja,

vėjui nusilenkia… (Kas?)

„Tobulėjant technologijoms, vis labiau jaučiame poreikį grįžti prie pirminių dalykų – žemės,   medžio. Prigludę prie kamieno galime kalbėti, išsipasakoti, verkti ir juoktis. Įsiklausyti, ką medis pataria. Medis visada šalia. Jis senesnis, protingesnis, daugiau matęs ir patyręs, stipresnis. Todėl savo likimą žmonės visą laiką siejo su medžiais. Tai atsispindi protėvių dainose, pasakose, pasakojimuose“, – sako parodos kuratorė tautodailininkė Laimutė Vološkevičienė.

Parodoje „Mįslė“ savo kūrinius pristato 23 Panevėžio tautodailininkai, 4 svečiai iš Ukrainos, Rokiškio ir Vilniaus.

„Kiekviena drobė – atskira istorija, kurią teptuku ir dažais pasakoja kūrėjas, dažnai pasirinkęs konkretų medį charakterizuojantį liaudies kūrinį kaip tiltą, jungiantį praeitį su dabartimi, padedantį giliau pajausti medžio savitumą. Pridedamuose tekstuose dalijamės surinkta medžiaga apie šalyje augančius ir svarbius mūsų kultūrai, papročiams ir tradicijoms medžius“, – teigia L. Vološkevičienė.

Parodą bibliotekoje organizuoja miesto ir rajono tautodailininkus vienijanti asociacija „Pantautodailė“.

Ekspoziciją kviečiame apžiūrėti iki rugsėjo 11 dienos.

Vizuale – Yrinos Boiko piešinys.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.