„Kosmoteka“: susitikimas su astronomu ir naktinio dangaus stebėjimas

Liepos 24 d. vakarą patys smalsiausi molėtiškiai rinkosi į naktinį dangaus stebėjimą, kur apie mūsų dangaus platybes kalbėjo ir tyrinėti kosmosą padėjo astronomas Saulius Lovčikas.

Nors diena grasino debesuota ar net lietinga naktimi, vakarėjant virš mūsų atsivėrė giedras dangus. Pradėjome nuo ties vakariniu horizontu kabančio priešpilnio mėnulio, kurio kraterius ir terminatorių matėme tiek plika akimi, tiek teleskopu. Žaliasis astronomo lazeris padėjo mums sujungti žvaigždes į žvaigždynus, o juos – į žvaigždynų grupes, kurių kiekviena pasakoja savo istoriją, legendą, mitologiją.

Patyrinėti dangų giliau ir pamatyti tai, ko negalima įžvelgti plika akimi, mums padėjo teleskopas. Tik jo pagalba galėjome išvysti skirtingų spalvų (t. y. skirtingo karščio) žvaigždes, dvinares žvaigždes, žvaigždžių spiečius, mirusios žvaigždės liekanas, Andromedos galaktiką. Tačiau visi sutiko, jog įspūdingiausias tąnakt matytas objektas buvo Saturno planeta. Žvelgiant per teleskopą buvo aiškiai matoma ne tik pati planeta, bet ir įspūdinga ją supančių žiedų juosta bei jos metamas šešėlis.

Užfiksavome ir skraidančių objektų. Jei „krentančias žvaigždes“ – o iš tikrųjų į Žemės atmosferą skriejančius ir degančius meteorus – pastebėjo vienas kitas stebėjimo dalyvis, tai gausiai po naktinį dangų skrajojančius dirbtinius Žemės palydovus matė visi naktinėtojai.

Į naktinį dangų pakeltas žvilgsnis ne tik nuteikia romantiškai, bet ir žadina smalsumą, kelia klausimus. Į visus stebėtojams kilusius klausimus astronomas atsakė informatyviai ir įdomiai. Turint omenyje, jog beveik pusė dalyvių buvo vaikai, smagu, jog patenkintas buvo ir jų smalsumas, noras suprasti. Ypač įdomu buvo išgirsti apie tai, kaip skirtingi dangaus kūnai ir jų judėjimas dangaus skliautu buvo interpretuojami skirtingose kultūrose, pvz. sužinojome, jog Šiaurės Amerikos indėnų Amžinosios medžioklės plotai greičiausiai yra tos pačios senovės lietuvių Dausos.

Nuoširdžiai dėkojame astronomui Sauliui Lovčikui bei visiems stebėjimo dalyviams, kurie tapo Molėtų viešosios bibliotekos projekto „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ dalimi. Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Nuotraukos: Ewa Wołkanowska-Kołodziej, Austėja Jasaitienė
Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka