„Kosmoteka“: kelionė laiku ir erdve

kosmoteka

Liepos 20 d., dieną, kai prieš 54 metus buvo žengti pirmieji žmogaus žingsniai Mėnulyje, Molėtų viešosios bibliotekos projekto „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ dalyviai, jaunieji tyrinėtojai, apsilankė Kulionyse. Kosmosui, laiko skaičiavimui ir senajai lietuvių pasaulėžiūrai skirtoje išvykoje kiekvienas išgirdo įdomių, naujų dalykų.

Grupė apsilankė Lietuvos etnokosmologijos muziejuje, kur gidas Aidas papasakojo apie senovinius ir šiuolaikinius dangaus stebėjimo bei laiko skaičiavimo būdus ir prietaisus, pristatė Saulės sistemą, ją sudarančius pagrindinius objektus (planetos, jų palydovai) ir ją veikiančius fizikos principus. Vaikams buvo parodytas filmukas, pristatantis mūsų visatos mastelius (nuo mažiausių iki didžiausių mokslui žinomų objektų), taip pat meteoritai, lietuviškų palydovų modeliai. Be abejo, dalyviai taip pat galėjo pasidairyti po apylinkes iš stiklinio kupolo.

Vėliau keliautojai nuvyko į čia pat esančias Senovinę dangaus šviesulių stebyklą ir etnografinę sodybą. Stebykloje esančiame stulpų rate vaikus pasitiko deganti aukuro ugnis ir etnoastronomas, muziejininkas Jonas Vaiškūnas. Jo įtaigus ir įtraukiantis pasakojimas atskleidė įdomių dalykų apie tai, kaip senovės lietuviai ir dar seniau Lietuvos teritorijoje gyvenę žmonės pradėjo skaičiuoti laiką, kaip žinojo, kada kokius darbus dirbti, kada ilsėtis, kada švęsti įvairias šventes. Dalyviai taip pat išgirdo, iš kur žmonėms verta semtis stiprybės, aiškumo ir darnos, kaip ieškoti savo šaknų. Taip pat išgirdome pasakojimą apie neįtikėtino atsitiktinumo dėka atrastą senąjį lietuvišką zodiaką bei 12 jo ženklų.

Pasistiprinę išvykos dalyviai apėjo ir etnografinę sodybą, apžiūrėjo čia eksponuojamą senovės lietuvių dievybių parodą, autentiškame tvartelyje saugomus senovinius rakandus, mėgavosi išskirtiniu šios vietovės jaukumu, grožiu, natūralumu. Muziejaus darbuotoja Vaidotė šiltai priėmė jaunuosius keliautojus ir palinkėjo dar ne kartą čia sugrįžti.

Dėkojame gidui Aidui, muziejininkams Jonui ir Vaidotei už priėmimą, žinias, išmintingai užduotus klausimus, kurie kartais būna daug svarbesni už atsakymus. Ačiū visiems keliavusiems – iki susitikimo kitose bibliotekos veiklose!

Projektą „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija