Tapydami surenka save, atranda kitą pasaulį

Būrys besišypsančių žmonių su gėlėmis bibliotekos koridoriaus fone

Bibliotekoje pasklido spalvos ir dvelkia aliejiniais dažais – čia atidaryta tradicinė jau penktoji suaugusiųjų meno mėgėjų tapybos paroda. Peizažai, portretai, abstrakcijos, realistiški ar impresionistiniai vaizdai. Vadovai juokavo, kad paroda – ataskaitinė.

Šįkart dalyviai, studijos IN (vadovė Irina Nosova) ir Panevėžio dailės mokyklos suaugusiųjų mokinių grupė (mokytojas Ramūnas Grikevičius), pateikė gausą darbų. „Daug darbų, daug įvairovės. Kabinant parodą buvo pasimetimo, kad netilpsim“, – atidarymo metu sakė Irina Nosova.

„Darbų autoriai – neprofesionalai, tapantys savo malonumui. Mokinius siekiam tempti nuo kičo, supažindinti su meno istorija. Praeitą sezoną studijavom impresionizmą, formą. Ši bendrystė tęsiasi daug metų, tai reiškinys“, – apie studijos veiklą pasakojo I. Nosova.

Ramūnas Grikevičius sveikino dalyvius su pirma paroda be kopijų ir kūrybiniais darbais, nes pernai ir užpernai buvo iš kopijų kuriamų darbų.

Pasak R. Grikevičiaus, tai bendruomenė tarp liaudies ir profesionalų. „Joje daug savarankiškų menininkų, atidariusių po parodą. Išaugo daugiau nei tikėjomės, jiems tai tampa kaip gyvenimo būdas“, – sakė jis.

Vienas parodos autorių Vaidas pas R. Grikevičių mokosi 5 metus. Apie patirtį pasakoja: „Mokytojas padrąsino ir išmokė mane tapyti. Labiausiai vertinu pokalbį apie meną su mokytoju. Ramūnas pedagogiškas, tiek neišmokau studijuodamas fotografiją, kiek iš jo. Tai tramplinas ir paskatinimas į meno pasaulį.“

Parodos dalyvė Rima pas I. Nosovą mokosi 12 metų. „Su kitomis dalyvėmis pradėjom tapyti nemokėdamos, nepiešę nuo mokyklos laikų. Pradėjo vertis akys, reikalavimai sau ir supratimas. Studijoje man geriausia yra pats laikas ir draugystė. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be dažų kvapo ir šito laiko, kai save susirenki.“

Parodą bibliotekoje apžiūrėkite iki liepos 3 d.