Smėlynės bibliotekoje paminėta Gedulo ir vilties diena

Renginio-akimirka

Birželio 15-osios vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Smėlynės bibliotekoje – įvyko renginys, skirtas paminėti Gedulo ir vilties dieną. Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Eleonora Koriznaitė atliko monospektaklį „Meduoliais kvepiančios seklyčios“, kuris sukurtas pagal panevėžietės Dainoros Urbonienės prisiminimų knygą „Sibiras vaiko akimis“. Spektaklio autorė – Eleonora Matulaitė. Renginys vyko pagal Liekupio bendruomenės vykdomą Panevėžio miesto savivaldybės nevyriausybinių organizacijų finansuojamą projektą „Bendraukime ir keliaukime“.

„Šiandien abiturientai laikė matematikos brandos egzaminą. Su viltimi, kad gaus gerą įvertinimą ir jis taps dar vienu sėkmingu laipteliu į gyvenimą. Prieš 82 metus tai buvo irgi egzamino diena. Tik kai kas iš laikančiųjų buvo priverstinai išvestas. Su viltimi, kad tai kažkoks nesusipratimas. Gedulo ir vilties diena. Gedulo tiems, kurie tą dieną matė namus, artimuosius ir tėvynę paskutinį kartą. Vilties tiems, kurių svajonė grįžti išsipildė po daugelio metų kančių“, – tokiomis mintimis vakarą pradėjo Smėlynės bibliotekos vedėja Lolita Pranienė. Birželio 14-oji – diena atmintina visai Lietuvai. Gedulo ir vilties diena skirta prisiminti asmenis, Sovietų sąjungos ištremtus į Sibirą. Antrojo pasaulinio karo metu traukinio vagonais į tremtį buvo išvežti to meto politikai, kultūros ir visuomenės veikėjai, šeimos.

Monospektaklis „Meduoliais kvepiančios seklyčios“, atliekamas aktorės Eleonoros Koriznaitės, ne vienam renginio dalyviui suvirpino širdį – pagal tikrus prisiminimus pastatytas spektaklis pasakoja skausmingą prievartinį išvežimą į Sibirą, apie artimųjų netektis, akistatą su badu ir mirtimi, fiziškai sunkų darbą, nepriteklių ir itin stiprų norą grįžti į gimtąją šalį. Aktorė taip stipriai išjautė vaidmenį, kad daugelis renginio dalyvių braukė ašaras. Tokių dienų minėjimas tampa dar artimesnis prisiminus šių dienų realijas – netoliese istorija kartojasi.

Po stipriai dalyvių širdis palietusio pasirodymo, Liekupio bendruomenė dėkojo Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorei Eleonorai Koriznaitei, Smėlynės bibliotekai ir kitiems, prisidėjusiems prie renginio ir projekto įgyvendinimo.

„Sakoma, kad jei žmogus turi šešėlį – jis gyvas, jei jis turi praeitį – jis gyvena, o jei jis puoselėja atmintį – jis gali vadintis žmogumi“, – tokia citata renginį papuošė Smėlynės bibliotekos vedėja Lolita Pranienė. Tad biblioteka kviečia minėti svarbias datas ir prisiminti ne vieno tautiečio šeimą palietusius įvykius.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka