Pono Kampo viešnagė bibliotekoje „Židinys“

Susitikimo-akimirka

Birželio 19-osios rytas Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – bibliotekoje „Židinys“ – prasidėjo kiek kitaip. Čia jaunuosius panevėžiečius aplankė rašytojas Benas Bėrantas ir jo knygos personažas – ponas Kampas.

Pirmadienio rytą vaikų vasaros stovyklos „Pasimatuok vasarą“ dalyvius pasitiko nuotaikinga muzika ir nepažįstamas personažas: pasipuošęs skirtingomis margomis kojinėmis ir juoda skrybėle, keistuolis atvirkščiai apsirengė mėlynus marškinius, o kaklaraištį užsijuosė vietoj diržo. Vaikus stebino ir svečio veiksmai: tai jis sportavo, tai jis mąstė, galvojo. Pasirodo, kad stovyklautojus aplankė Beno Bėranto knygos personažas – ponas Kampas! Vaikams jis prisipažino, kad būti namo kampu – nėra lengva. Kad tai suprastų mažieji panevėžiečiai, herojus pasiūlė jiems atsistoti, iškelti rankas, koją ir taip stovėti… penkerius metus! Pono Kampo iššūkis įrodė – visgi nėra toks lengvas šis darbas.

Nuotaikinga teatralizuota programa, pristatanti ir supažindinanti pono Kampo asmenybę, vaikams labai patiko: personažas su vaikais kartu sprendė kokio dydžio kamanė įskrido į butą, pūtė muilo burbulus ir mąstė, kur ir kaip šis smagus herojus galėtų susipažinti su panele Kampaite? Vaikai pasiūlė įteikti panelei savo portretą. Taigi stovyklautojams teko sunki užduotis: nupiešti poną Kampą. Knygos veikėjo nuotaikingas pozavimas pralinksmino dalyvius, o gavęs trisdešimt savo portretų, personažas ėmė abejoti: ar vienai simpatijai visus įteikti, ar trisdešimčiai panelių po vieną?

Artėjant teatralizuoto susitikimo pabaigai, ponas Kampas virto rašytoju Benu Bėrantu, kuris pakvietė vaikus susipažinti. Renginio dalyviai drąsiai uždavinėjo klausimus knygų autoriui. O atsakant į juos, paaiškėjo, kad Benui Bėrantui labai patinka rašyti – jau yra išleidęs septynias knygas vaikams ir šiuo metu planuoja didesnės apimties leidinį. Rašytojo tekstai yra išversti net į trylika kalbų, o įkvėpimas rašyti kyla iš vaikystės prisiminimų, kuomet su seserimi krėtė išdaigas. Bibliotekos svečias prisipažino, kad jam labai patinka įsijausti į vis kito personažo vaidmenį, nes tuomet jis gali daryti, ką tik panorėjęs!

Smagi, nuotaikinga, šmaikšti knygų autoriaus Beno Bėranto viešnagė bibliotekoje „Židinys“ praskaidrino pirmadienio rytą. Jaunieji panevėžiečiai nenorėjo paleisti rašytojo: pasakojo savo nuotykius, istorijas ir mielai fotografavosi. Po tokio smagaus susitikimo, plati šypsena veide – garantuota!

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka