Patirti nuotykį: knygų iliustracijose – pasaulio įvairovė

Pieštame paveiksliuke mergaitė laiko vazoną su didele gėle
Pradžia:2023-07-04 10:00
Pabaiga:2023-07-31 15:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 4–31 dienomis Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos II a. erdvėse bus eksponuojama paroda „Pasaulio įvairovė Lietuvos knygų iliustracijose“. Joje –  dailininkų Ievos Babilaitės, Linos Dūdaitės, Linos Itagaki, Rasos Jančiauskaitės, Rasos Joni, Aušros Kiudulaitės, Marijos Marcelionytės, Vilmo Narečionio, Kristinos Norvilaitės, Martyno Pavilonio, Jūratės Račinskaitės, Rimanto Rolios kūriniai.

Kaip sako menotyrininkė dr. Jolita Leškevičienė, šiuolaikinės paveikslėlių knygos ir jų iliustracijos – ryški kūrybos sritis, kurioje Lietuvos dailininkai eina kartu su visos Europos dailės tendencijomis. Parodoje – ryškiausių pastarųjų metų kūrėjų darbai, pelnę įvairių apdovanojimų Lietuvoje ir užsienyje.

„Dalyviai yra labai skirtingi. Kiekvienas kuria savitu braižu, ieško formų ir spalvų vienovės, originalios meninės išraiškos. Kita vertus, jie kažkuo labai panašūs, nes vienija bendri paveikslėlių knygų kūrybos bruožai: darni teksto ir vaizdo pusiausvyra, raiškūs personažai, pasakojimo dinamika. Šioje parodoje siūloma mėgautis dailininkų meninės išraiškos priemonėmis – nuo kruopščiai pieštukais išdailintų siužetinių iliustracijų, beveik komiksinių pasakojimų apie Vilniaus Valdovų rūmų šeimininkus iki puikių koliažų, kurtų kompiuteriu ir kitomis dailės priemonėmis. Paroda leis patirti tikrą nuotykį net ir neperskaičius tekstų, nes iliustracijose atsiskleidžia pasaulio įvairovė, spalvų ritmika, nuotaikų kaita ir begalė kitų patirčių, kurias siūlo dailininkai ne vien vaikams, bet ir suaugusiesiems“, – sako menotyrininkė dr. Jolita Liškevičienė.

„Dailininko sukurtos iliustracijos ne tik atkartoja autoriaus parašytą tekstą, bet ir vizualiai praturtina individualia menininko patirtimi, išmone, fantazija, platesniu turiniu, sukuria naują meninę kokybę. Menininkas tampa knygos bendraautoriu ir neretai ryžtingai perima pasakojimo vairą į savo rankas. Paroda atskleidžia naujausias šalies knygų iliustracijos tendencijas, išraiškos priemonių ir technikos įvairovę. Žiūrovai ne tik susipažįsta su skirtingos stilistikos dailininkų kūryba, bet ir su jau išleistomis knygomis“, – teigia parodos kuratorė Dovilė Tomkutė.