Naujos knygos. Jean-Paul Didierlaurent „Skaitovas 6.27 val.“

Vaizdas be pavadinimo

Kasmet Lietuvos leidyklos išleidžia tūkstančius naujų knygų. Jų didžiuma papildo bibliotekas. Kaip nepasiklysti tokioje daugybėje leidinių? Kiekvienas elgiamės savaip – skaitome rekomendacijas, kritikų straipsnius, kalbamės su draugais, klausomės įvairių laidų, naršome internete ir socialiniuose tinkluose…  

Tikimės, kad jums padės ir ši nauja mūsų rubrika. Čia pristatome 2022–2023 metais bibliotekos fondus praplėtusią literatūrą.


Mažas stebuklas. Kartu – į puslapius žengusi „Amelija iš Monmartro”.

Rytas. 6 val. 27 min. Į nekenčiamą darbą įmonėje, užsiimančioje nenupirktų knygų utilizavimu, traukiniu važiuoja Gilenas Vinjolis. 36-erių vyras, dievinantis literatūrą ir šventai įsitikinęs, kad kiekviena diena – tai elementarus žudymas kraupia aukų ištroškusia mašina. Knygų, kurios nusipelno oriai mirti dulkėdamos lentynose. Žodžių, kurie bent jau privalo būti išgirsti. Todėl vos du draugus ir auksinę žuvelę turintis nedrąsus, užsisklendęs vienišius atlieka misiją – traukinio keleiviams garsiai skaito atsitiktinius išgelbėtus lapus. Kartą Gilenas traukinyje randa už kėdės užkištą atmintuką, ir nykus jo gyvenimas ima keistis…

Nepaprastai šilta istorija, kurioje daug meilės. Spausdintam žodžiui, kūrybai, žmogui. Įdėmus ir jautrus autoriaus žvilgsnis švelniai, su humoru ir pagarba atveria skirtingus likimus, patirtis, veikėjų paveikslus. Ypatingus žmones atrasdamas sargo būdelėje, senelių namuose, netgi prekybos centrų tualetuose.

Tad lyg ir aišku, apie ką. Apie meilę knygai. Aleksandriną. Vienatvę ir viltį. Optimizmą. Gyvenimo staigmenas. Smulkmenas, kurios daro stebuklus. Iškraipytų pavardžių klubą. Keleivius, kurie vieninteliai ne išvargsta važiuodami, o atrodo lyg pasisotinę kūdikiai. Apie paprastus žmones, kurie visiškai nėra paprasti.

Be jokio sentimentalumo ir banalumo.

Neįtikėtina. Romanas, kuris ne tik palietė, bet ir privertė garsiai juoktis. O kad garsiai juokčiausi skaitydama knygą – nė nebepamenu, kada taip buvo.

Na, ir baigiant dvi romane nuskambėjusios tetologijos:

1. Šlapintis – nelygu smagintis;

2. Tualete galia visada priklauso tam, kas turi tualetinio popieriaus.

Daugiau nuostabių dalykų ir tetologijų – šioje puikioje 178 psl. knygoje.

Ačiū „Balto” leidyklai.

*******

Jean-Paul Didierlaurent (1962‒2021) – prancūzų rašytojas, parašęs novelių ir romanų. Jo novelės du kartus pelnė Tarptautinį Hemingvėjaus apdovanojimą. Pirmasis autoriaus romanas „Skaitovas 6.27 val.“ 2015 m. pelnė prestižinę Cezam Prix Littéraire Inter CE skaitytojų premiją, išleistas daugiau nei 30 šalių.

P. S. Romaną kviečiame užsisakyti el. kataloge.

Primename, kad knygą galime nemokamai atsiųsti ir iš bet kurios Lietuvos bibliotekos.

Asta Sarapienė
Komunikacijos koordinatorė