Kupiškio biblioteka sugrįžo į atnaujintus namus

kipiskio-biblioteka

Simboliška, kad kartu su pirmaisiais atgimstančios gamtos ženklais po daugiau nei šešerių metų rekonstrukcijos darbų duris atvėrė Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, įsikūrusi įspūdingame senoviniame masyvaus akmens mūro pastate. Atnaujintos ir visapusiškai pasikeitusios bibliotekos oficiali atidarymo šventė surengta kovo 24-ąją, tądien garbūs svečiai sveikino bibliotekos bendruomenę ir linkėjo prasmingai išnaudoti šiuolaikiškas ir modernias erdves.

Kupiškio miesto centre stovinčio pastato su arkiniais langais neįmanoma nepastebėti. Jis mena gausią Lietuvos žydų bendruomenę, ilgą laiką čia buvo maldos namai – Didžioji sinagoga. Po tragiškų 1941 m. įvykių, brutaliai sunaikinus žydų bendruomenę, pastatas liko be šeimininkų. Per Antrąjį pasaulinį karą buvo apgriautas, liko tik sienos ir rytų fasado frontonas, jo vidurinėje dalyje buvo apskritas langas, o kampuose – rombo formos langeliai.

1948–1949 m. sinagoga buvo atstatyta, pristatytas trečias medinis aukštas. 1950 m. sausio 20 d. čia įsikūrė Kupiškio kultūros namai ir biblioteka, 1962 m. – ir muziejus (Šiaulių „Aušros“ muziejaus Kupiškio filialas). 1973–1974 m. pristatytas priestatas su erdviu holu.

1983–1984 m. kultūros namams ir muziejui išsikėlus į naujas patalpas, visas sinagogos pastatas atiteko Kupiškio centrinei bibliotekai (nuo 1996 m. Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka). Tačiau kelis sovietmečio dešimtmečius naudotas pastatas jau neatitiko net minimalių kultūros įstaigai keliamų reikalavimų, tad buvo priimtas sprendimas jį rekonstruoti, pritaikant bibliotekos reikmėms. Nuo 2012 m. prasidėjusių projektavimo darbų iki galutinio rezultato nueitas ilgas kelias.

2016-ieji buvo įsimintini ne tik kaip Bibliotekų metai, bet ir kaip Kupiškio viešosios bibliotekos pastato rekonstrukcijos pradžia. Daugiau kaip šešerius metus trukę statybos darbai buvo atliekami pagal UAB „Senamiesčio architektai“ architektų Linos Šantaraitės ir Ramūno Butkaus parengtą istorinės pastato išvaizdos projektą. UAB „Infes“ ne tik atliko statybos darbus –pasirūpinta, kad pastato erdvėse būtų atlikti polichrominiai tyrimai ir atkurtas vidaus sienų dekoras, primenantis buvusią pastato paskirtį. 2004 m. vasarą Kupiškio viešojoje bibliotekoje (buvusioje sinagogoje) atidengta žydų atminimo lenta vėl sugrįžo į savo buvusią vietą ir liudija – atmintis gyva.

Iškilmingoje bibliotekos atidarymo šventėje juostelę perkirpo kultūros ministras Simonas Kairys, Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas, Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus ir UAB „Infes“ generalinis direktorius Arvydas Markevičius.

Dalyvavo ir daugiau garbių svečių: Seimo Pirmininko pavaduotojas Jonas Jarutis, kultūros ministro pavaduotojas Rimantas Mikaitis, Seimo narai Vidmantas Kanopa, Valdemaras Valkiūnas, Izraelio valstybės ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein, JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Genadijus Kofmanas, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė, Panevėžio apskrities viešųjų bibliotekų vadovai, kolegos ir kiti gerbiami svečiai. Muzikinius kūrinius svečiams dovanojo „Rakija Klezmer Orkestar“ muzikantai ir smuikininkė Jekaterina Radionova.

Atnaujinto, bet autentiškumą išlaikiusio pastato erdvėse dera istorinė atmintis ir modernūs sprendimai. Pirmame aukšte įrengta parodų salė ir Knygų erdvė su skaitytojų kampeliu, skirta suaugusiesiems ir paaugliams. Iš jos stikliniai laiptai veda į antrame aukšte įsikūrusią erdvią skaityklą, čia galima rasti interneto skaityklą ir audioteką. Lankytojų laukia unikali lauko terasa – šiltuoju metų laiku patraukli ir mėgstama lankytojų susibūrimo vieta, ir jauki konferencijų salė. Trečiame aukšte įsikūręs Kraštotyros ir edukacijos skyrius ne tik kaupia ir saugo leidinius apie Kupiškio kraštą ir jo žmones, bet ir kviečia susipažinti su skulptoriaus Juozo Kėdainio asmenine biblioteka. Trečiame aukšte dar įrengta Robotikos erdvė, yra įrenginių, skirtų regos ir skaitymo negalią turintiems asmenims, taip pat erdvūs ir šiuolaikiški kabinetai bei poilsio erdvė darbuotojams.

Visus bibliotekos lankytojus žavi pirmame priestato aukšte įkurtos patiems mažiausiems lankytojams skirtos Vaikų erdvės originalus interjeras, kur kiekviena detalė yra gerai apgalvota (sukūrė UAB „Ekspozicinės sistemos“ vadovas Vilius Lunevičius ir dizainerė Skirmantė Vaitkevičiūtė). Mažoje patalpoje telpa ne tik knygos, čia įgyvendinti ir puikūs inovatyvūs sprendimai – interaktyvios grindys, originalūs šviestuvai ir relaksacijai skirtos vietos, viduryje įkomponuotas baldas-namas, atskiriantis išmaniuosius įrenginius nuo knygų ir skaitymo zonų.

Naujos modernios bibliotekos patalpos – nuostabi ir prasminga dovana kupiškėnams ir miesto svečiams.

Kupiškio viešosios bibliotekos informacija
Nuotraukos iš bibliotekos archyvo