Kokie skirtumai jungia du meno žmones – A. Aleksandravičių ir V. Kinčinaitį?

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-06-30
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Birželio 30 d. 16 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje susitiks du kūrybos mohikanai – menotyrininkas, fotografas Virginijus Kinčinaitis ir fotomenininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algimantas Aleksandravičius. Ypatingame kūrybos vakare – pokalbis apie fotografiją.

Abu kūrėjai pristatys savo fotografijų ciklus, žvilgsnį į pasaulį ir gyvenimą. Išskirtiniai A. Aleksandravičiaus portretai, V. Kinčinaičio mobilografija – amžinybės blyksniai kasdieniuose, laikinuose momentuose. Du labai skirtingi menininkai susitinka skirtumuose ieškoti bendrystės.

A. Aleksandravičius pasidalins mintimis apie žymiausias savo portretines fotografijas, sukurtas per pastaruosius keliasdešimt metų. Jose – tikėjimas žmogaus dvasia ir asmenybės unikalumas, nuostabūs lietuvių tautodailininkų, amatininkų, garsių aktorių, rašytojų, muzikų veidai, dėl kurių nukeliavo net iki Baškirijos ir Kazachstano.

„Instagraminės mizerabilijos“. Taip savo nuotraukas vadina V. Kinčinaitis: „Savo fotografavimą sieju su lėtu, stebinčiu vaikščiojimu. Taip tarsi piešiu naują vietos topografiką – vientisą žingsnių, vaizdo ir minčių ritmą. Kuriu vizualius savo mobilių minčių žemėlapius. Šie vaizdai yra estetinės ekstazės projekcijos daiktų santykiuose. Tačiau šioje paviršutiniškoje spalvų ir formų linksmybėje slypi gilus nerimas. Noriu jį išlukštenti fiksuodamas prastai užmaskuotą netobulumą. Tai mano matymo būdas – atvirai stebėti griūvančias gyvenimo scenografijas. Žavu, kaip instagraminių vaizdų judrumo ir momentiškumo terpėje sušvinta belaikiškumas. Taip siekiu sustabdyti virtualumo ryklėje smingantį pasaulį, derindamas klasikinę Nicolas‘o Poussino tapybos kompoziciją, urbanistikos teorijas ir mizerišką instagramo filtrą“.

Kviečiame į  vakarą su dviem bičiuliais – jautriais pasaulio stebėtojais ir aktyviais meno bendruomenės nariais.

********************

A. Aleksandravičius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos narys, Nyderlandų Orange-Nassau Riterio ordino kavalierius. Apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“, LATGAA „Aukso žvaigžde“. Surengęs daugiau kaip 300 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, 16 personalinių fotoalbumų autorius, daugelio parodų, fotoalbumų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos metraštininkas. Geriausias Europoje fotoportretų meistras (2003, „Fujifilm Euro Press“ pagrindinis prizas), geriausias Baltijos šalių portretistas (2011). Kiti apdovanojimai: keturi tarptautinių fotografijų parodų „Grand Prix“, Lietuvos spaudos fotografijos „Auksiniai kadrai“, Balio Buračo premija (2013), Lietuvos fotomenininkų sąjungos premija (2014), Kultūros ministerijos Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ (2019).

V. Kinčinaitis – menotyrininkas, kuratorius, fotografas. Inicijavo ir įgyvendino dešimtis tarptautinių, respublikinių projektų, aktyvus parodų ir meno akcijų dalyvis. Paskelbė kelis šimtus teorinių, kultūrologinių ir kritinių straipsnių, 3 monografijų autorius, kelių leidinių sudarytojas. Šiaulių dailės galerijos direktoriaus pavaduotojas, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dėstytojas. 2016 m. apdovanotas Vyriausybės kultūros ir meno premija. Instagraminių V. Kinčinaičio fotografijų yra MO muziejaus, privačiose kolekcijose.

Renginys iš bibliotekos vykdomo projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XIV“

Finansuoja:

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.