Knygų mugė praturtina daugeliu prasmių

Vaizdas be pavadinimo

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka savaitgalį pakvietė bendruomenę į tradicinę knygų mugę Laisvės aikštėje „Vasaros knygų fiesta“. Leidyklos pristatė leidinius, vyko edukacijos mažiesiems skaitytojams.

Apie ukrainiečių rašytojo Oleho Romančuko jaudinančią knygą „Lakštingala su vienu sparnu“ papasakojo „Magnificat leidinių“ atstovė Inga Čiuberkytė. Šią knygą leidykla pasirinko dėl kelių motyvų: autorius – atstovas tautos, dėl kurios dabar nerimaujame, o knyga neabejotinai vertinga. O. Romančukas, vaikų ir paauglių psichiatras, pasakojo, kad vienoje stovykloje pribloškė tėvų, kuriems gimė specialiųjų poreikių vaikas, istorijos. Jis užsidarė kelioms valandoms ir parašė šią, kaip sako pats, tėvų sukurtą pasaką. Ji atspindi visas tokių šeimų pereinamąsias stadijas: laukimo, džiaugsmo, situacijos pamatymo, visuomenės nepriėmimo, tėvų rūpesčio ir sprendimų visuomenėje radimo.

Mugėje panevėžiečiai išvydo ELVIS autobusiuką. Šios virtualios bibliotekos atstovė Dalia Balčytytė pasakojo, kad projekto tikslas – pasiekti tuos, kas buvo bibliotekų lankytojai, bet pablogėjus regėjimui ar bendrai sveikatai patiria izoliaciją, nebegali skaityti. Jiems virtuali biblioteka – puiki alternatyva. Kaip ja naudotis? Paprasta – pasiimti akių ar šeimos gydytojo pažymą su rekomendacija skaityti garsines knygas. Praeiviai galėjo gauti pažymos pavyzdį ir daugiau informacijos, kaip padėti savo artimiesiems ar pačiam vėl skaityti. 

Virtualioje bibliotekoje yra apie 15 000 garsinių knygų ir žurnalų. Garsinamos knygos, patenkančios į populiariausiųjų sąrašus, premijuotos ar lietuvių autorių knygos.

Rašytoja Rasa Dmuchovskienė pristatė ne tik knygų seriją apie Skruzdėliuką Nežiniuką, bet ir demonstravo gyvų skruzdėlių namelį – formikariumą. Čia galima pamatyti, kaip darniai gyvena skruzdės darbininkės, motinėlė ir tranai sargybiniai. R. Dmuchovskienės knygų pagrindinis personažas Skruzdėliukas lyg mažas vaikiukas keliauja po pievas ir miškus ir visų sutiktų gyvių klausinėja įvairių klausimų. Koks padaras turi daugiausia dantų, kodėl bitei reikia dviejų skrandžių, kodėl šikšnosparnis miega žemyn galva? Autorė – vaikų darželio auklėtoja, įkvėpimo sėmusis tiesiai iš mažųjų kodėlčiukų. Išleistos keturios į daugelį kalbų išverstos knygos, penktoji rašoma dabar.  

Į žaidimų, šokių ir pokalbių pramogas pagal savo spalvingas ir  linksmas knygas „Rainis Atbulainis“, „Cipcipukas Keberiokštas“, „Voveriukas Tindiriukas“ mažuosius kvietė rašytoja Liuda Petkevičiūtė.

Naują edukaciją vaikams „Bitelė Ratuto“ pristatė G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos edukatoriai. „Atspirtis sukurti šią edukaciją – į UNESCO nematerialų paveldą įtrauktos lietuvių  sutartinės ir Aukštaitijos regionui skirti metai“, – sakė edukacijų koordinatorė Rasa Railaitė. Kadangi vaikai mėgsta judėti, kviečiama šokti, eiti ratelius, žaisti žaidimus, dainuoti, aprengti popierines lėles tautiniais kostiumais – taip susipažindami su mūsų senelių tradicijomis.

Mugėje pristatyta ir sovietinės Lietuvos okupacijos realijas atverianti Loretos Jastramskienės knyga „Visada, Tėve, bus Amerika“. Su krašto istorijos tyrinėtoja, daugelio knygų autore, 2000-ųjų Metų panevėžiete Joana Viga Čiplyte kalbėjomės jos parašytų knygų temomis: apie Panevėžio žydų istoriją, garsius diplomatus ir kūrėjus dailininką Kazį Naruševičių, knygnešį ir knygininką Juozą Masiulį.

Kaip visada mugės lankytojai turėjo ir praktinės naudos – galėjo įsigyti ir naujausių, ir senesnių leidinių leidėjų kainomis.

Pačios bibliotekos fondus papildė dovanotos Lietuvos kariuomenės ir dailininko-iliustruotojo Ramūno Vaitkaus karikatūrų knygos „Lietuvos Nepriklausomybės kovos 1919–1923 linksmai“, leidyklos „Baltos lankos“ dovanos.

 „Vasaros knygų fiestos“ rėmėja – Panevėžio miesto savivaldybė.

Vilija Stokienė

Komunikacijos specialistė