Knygos, filmai ir tinkama atmosfera – įkvėpimo šaltinis jaunimo siaubo istorijoms

Grupė jaunimo su lektoriumi bibliotekos fone

Birželio 26–29 d. grupė Panevėžio jaunimo kūrė savo siaubo istorijas su kūrybinio rašymo lektoriumi Markusu Mar Efraimu iš Islandijos. Bibliotekos Atviroje jaunimo erdvėje vyko kūrybinės dirbtuvės „Baltiškos siaubo istorijos“, surengtos bendradarbiaujant su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje.

Užsiėmimų koordinatorė bibliotekoje Toma Apynytė-Kirslienė sako: „Smagu, kad dauguma dalyvių, branduolys, liko nuo mokymų pradžios iki pabaigos. Vadinasi, susidomėjo. Lektorius šiltas, siekė prakalbinti jaunimą. Įsibėgėjus užsiėmimams buvo akivaizdu, kad ledai pralaužti ir iniciatyvos kalbėtis imasi patys dalyviai“.

Dalyvių amžius – nuo 12 iki 18 metų. Anglų kalba vykusiose dirbtuvėse kiekvienas iš žodžių ir vaizdų dėliojo savo individualią siaubo istoriją. Kiekvienas skirtingai sėmėsi įkvėpimo, klausėsi kitų dalyvių minčių.

Taikomi metodai įdomūs ir išlaisvinantys: dalyviai ir lektorius neavėjo batų, įsitaisę kaip kam patogiau, rašėsi ranka į sąsiuvinius. Kūrybinių minčių ieškojo pasirinktose knygose, ėjo į miestą fotografuoti – mokėsi į žodinę istoriją įtraukti vaizdą. Daug kalbėjosi.

Kalbinti dalyviai pabrėžė, kad ypač įdomu buvo fotografuoti momentiniu fotoaparatu ir praplėsti savo istoriją iliustracija. Taip pat sudomino lektoriaus demonstruoti trumpi siaubo filmai ir galimybė juos aptarti, analizuoti. 

Dalyvių įspūdžiai

„Labai patiko. Smagu, kad galima pasišnekėti gyvai, kilus klausimui – iškart gauni atsakymą. Patiko lavinti anglų kalbą. Taip pat pats rašymas ir fotoaparatu iliustruoti savo istoriją. Man įdomi tema siaubas ir tiesiog rašyti. Paprastai būna sunku pradėti istoriją, o šįkart gavau įrankių ir nukreipimą, kaip tą padaryti.“ (Ūla,15)

„Labai patiko. Mėgstu kūrybą, rašymą, rašau eilėraščius. Ypač patiko fotografuoti ir žiūrėti trumpus siaubo filmus. Naudingas dėstytojo duotas pagalbos, kaip rašyti, modelis, idėja remtis knygomis. Būna iššūkis pradėti rašyti istoriją, tačiau kūryba atsiranda kuriant.“ (Augustė, 16)

„Ypač patiko nauja aplinka ir sužinoti kitų žmonių, dalyvių, patirtis, jų perspektyvą. Savo sukurta siaubo istorija aš patenkinta.“ (Dorotėja,18)

——————-

Markusas Mar Efraimas, kūrybinio rašymo seminarus vaikams ir jaunuoliams veda daugiau kaip 10 metų. Šio turo po Baltijos šalis metu jis vedė dirbtuves Vilniuje, vėliau vyks į Latviją.

Buvęs bibliotekininkas, sako, kad bibliotekos aplinka jam artima. Markuso nuomone, mokyklose nėra laiko panašiems užsiėmimas, nes vykdoma mokymų programa. Biblioteka – būtent ta vieta, kur galima užsiimti kūrybine veikla. Markusas Mar Efraimas įsitikinęs: į kūrybą transformuojamos baimės padeda jas įveikti, o kartu – atvirai apie tai prabilti.

Dirbtuvės organizuotos įgyvendinant Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje projektą „Nordic – Baltic Stories”.