Graži ta mūsų Aukštaitija – virtuali knygų paroda

Vaizdas be pavadinimo

2023-iesiems, Aukštaitijos metams, paminėti Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka parengė naują virtualią knygų parodą „Mūsų Aukštaitija – graži“.

Aukštaitijos žemė pirmąsyk oficialiai paminėta lygiai prieš 700 metų – Lietuvos valdovo Gedimino su Livonijos ordinu sudarytoje taikos ir prekybos sutartyje. Petro Dusburgiečio Prūsijos žemės kronikoje Aukštaitijos, kaip Lietuvos karaliaus žemės, vardas atsirado kalbant apie 1294 m. įvykius. Būtent iš čia kilęs  pirmasis suvienytos Lietuvos valstybės valdovas Mindaugas.

Aukštaitija – didžiausias Lietuvos etnografinis regionas. Jo raida susijusi su Lietuvos valstybingumo įtvirtinimu, o žodžių junginys „aukštaičių žemė“ kelis šimtmečius buvo vartojami kaip Lietuvos sinonimas. Aukštaitija išsiskiria didžiule etnokultūrine įvairove ir unikaliomis per amžius išsaugotomis vertybėmis.

Iš bibliotekos fondų parengtoje parodoje „Mūsų Aukštaitija – graži“ su regionu susipažinsite įvairiais rakursais – per etninę kultūrą, miestus ir miestelius, dvarus ir pilis, gamtos grožybes, tradicinį kostiumą, papročius, verslą.