Bibliotekoje lankėsi svečiai iš Ispanijos

Kupiskyje

Birželio 5–9 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje lankėsi svečiai iš Ispanijos – Alcala de Henares CEPA don Juan I suaugusiųjų švietimo centro dėstytojai ir besimokantieji. Šis vizitas vyko suaugusiųjų švietimo centrui įgyvendinant Erasmus+ programos suaugusiųjų švietimo sektoriaus projektą.

Kiek anksčiau – kovo mėnesį – devyniolika Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistų lankėsi Alcala de Henares suaugusiųjų švietimo centre ir viešosiose bibliotekose. Į šį darbo stebėjimo vizitą Panevėžio regiono bibliotekininkai vyko Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai  bibliotekai kartu su partnerėmis – Panevėžio regiono savivaldybių bibliotekomis – 2021 03 01–2027 12 31 vykdant Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą.

Grupės iš Ispanijos vizito tikslas buvo nauja kultūrinė patirtis ir pažintis su neformalųjį suaugusiųjų švietimą teikiančių Lietuvos įstaigų veikla. Visiems grupės nariams pažintis su Lietuva buvo nauja patirtis.

Viešėdami Panevėžyje, ispanai pirmiausiai susipažino su Panevėžio apskrities bibliotekos istorija, architektūra, teikiamomis paslaugomis bei neformalaus suaugusiųjų švietimo programomis. Ekskursijos po Panevėžį metu svečiai išgirdo svarbiausius istorijos faktus, grožėjosi atsinaujinančiomis miesto erdvėmis.

Apsilankyta nevyriausybinėje organizacijoje „Septynios akimirkos“, kurios vadovė Ieva ir jos kolegos svečiams iš Ispanijos papasakojo apie savo misiją, projektus, ateities planus. Svečius ypač domino organizacijos darbas su imigrantais, suaugusiųjų švietimo galimybės, emocinė ir psichologinė pagalba tiems, kurie nori pradėti gyvenimą iš naujo.

Birželio 7 d. svečiai susitiko su Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos bendruomene. Susitikimo metu jie buvo supažindinti su bibliotekos programomis suaugusiems – mokymais gyventojams ir Panevėžio regiono bibliotekų specialistams, klubų veikla, kultūrinių renginių įvairove.  

Vizito dalyviai ypač džiaugėsi galimybe gyvai pabendrauti su bibliotekos lankytojais – jie dalyvavo bibliotekos Kalbų kavinės ir angliškų pašnekesių klubo „Let’s Talk” užsiėmimuose, kur diskutavo apie keliones, atostogas, dalijosi įspūdžiais ir savo patirtimi. Ypač malonu buvo matyti ispanus Kalbų kavinės susitikime, nes šią kalbinių įgūdžių tobulinimo programos idėją Panevėžio apskrities bibliotekininkai parsivežė būtent iš Alcala de Henares, kuomet lankydamiesi suaugusiųjų švietimo centre dalyvavo projekto „I give you my language“ (liet. „Dalinuosi su tavimi savo kalba“) renginyje ir grupėse galėjo pabendrauti su įvairiomis kalbomis kalbančiais žmonėmis.

Viena ispanų vizito diena buvo skirta apsilankymui Panevėžio regiono bibliotekose. Svečius mielai priėmė Pasvalio Mariaus Katiliškio ir Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos. Ispanijos kolegas labai maloniai nustebino puikios, įvairiausių lankytojų poreikiams pritaikytos bibliotekų erdvės, veiklų ir projektų gausa, glaudus ryšys su vietos bendruomenėmis. Svečių teigimu, Ispanijos bibliotekos turėtų daug ko pasimokyti iš Lietuvos bibliotekų. Ispanams įspūdį paliko Palėvenės vienuolyne vykusi „Skriptoriumo“ edukacija, į kurią pakvietė Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Viešnagės metu ispanai lankėsi Bistrampolyje, kur susipažino su dvarvietės istorija, apžiūrėjo sodybos ansamblio pastatus, grožėjosi puikiai sutvarkyta parko aplinka, aplankė ten įsikūrusį gyvūnų ūkį.

Viena viešnagės Lietuvoje diena buvo skirta susipažinimui su Vilniumi – jo istorija, architektūra ir kultūra. Svečiai apsilankė Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Vilniaus universitete, pasivaikščiojo senamiesčio gatvelėmis, užsuko į Užupio rajoną.

Bitės bibliotekoje viešėję Ispanijos Alcala de Henares suaugusiųjų švietimo centro dėstytojai ir studentai liko sužavėti vizitu. Visiems jiems tai buvo pirmoji pažintis su Lietuva, jos kultūra, istorija ir geografija, šalies bibliotekomis ir kitomis suaugusiųjų švietimo įstaigomis. Ispanams labai gerą įspūdį paliko kraštovaizdžiai, žmonės, maistas, aplankytos vietovės. Pasak svečių, po pažinties su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka, Pasvalio Mariaus Katiliškio ir Kupiškio rajono savivaldybės viešosiomis bibliotekomis, jie buvo maloniai nustebinti, kad Lietuvos bibliotekos taip puikiai buria bendruomenes, teikia tiek paslaugų, kuria įvairių bendruomenės grupių poreikius atliepiančias programas, išradingai buria žmones į pomėgių klubus. Kolegos džiaugiasi galėję tiesiogiai pabendrauti su bibliotekos lankytojais Bitės bibliotekos Kalbų kavinės ir klubo „Let‘s Talk“ užsiėmimuose. Svečiai dėkojo už puikiai parengtą vizito programą, draugišką ir šiltą priėmimą bei nepamirštamą patirtį, kuri, pasak jų, tikrai įkvėps juos savo centre pritaikyti parsivežtas idėjas.

Ispanams jau parvykus namo, iš Alcala de Henares į Panevėžį atskriejo maloni žinia, jog kolegos savo centre planuoja įkurti kažką panašaus į atvirą jaunimo erdvę, kurios idėją jie parsivežė iš Lietuvos, apsilankę Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos jaunimui skirtoje erdvėje. Kolegoms labai patiko neformali šios erdvės atmosfera bei ten vykdomos veiklos – kaip tik to, pasak jų, trūksta Alcala de Henares formalaus suaugusiųjų švietimo centrui.

Tikimasi, kad Erasmus+ programos dėka tarp Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos ir Alcala de Henares suaugusiųjų švietimo centro užsimezgusi partnerystė gyvuos ir toliau – ir ne tik dėl prigijusių vienų kitiems padovanotų idėjų veikloms, bet ir dėl galimybės ateityje bendradarbiauti bendruose projektuose.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Virginijos Švedienės ir Rūtos Paukštytės nuotraukos

Projektą finansuoja