Bibliotekoje – baltiškų siaubo istorijų kūrimo pamokos jaunimui

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-06-29
Laikas:10:00
Vieta:Atvira jaunimo erdvė (AJE)
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Ar kada nors norėjote pažaboti tamsą, išvaikyti po lova pasislėpusius vaiduoklius? O kurti šiurpuliukus kitiems? Birželio 26–29 d. Panevėžyje viešės pasakojimo ir kūrybinio rašymo lektorius iš Islandijos Markusas Mar Efraimas. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje jis ves nemokamas kūrybines dirbtuves „Baltiškos siaubo istorijos“ paaugliams ir jaunimui, norinčiam plėsti vaizduotę ir išmokti rašyti siaubo/vaiduoklių istorijas.

Užsiėmimuose susipins rašymas su fotografija – jaunieji dalyviai mokysis vaizdą derinti su tekstu, kad vėliau iliustruotomis siaubo istorijomis galėtų dalintis (o gal net gąsdintiJ) su draugais ir kaimynais.

Markusas Mar Efraimas įsitikinęs: į kūrybą transformuojamos baimės padeda vaikams jas įveikti, o kartu – atvirai apie tai prabilti visuomenėje.

Kūrybinio rašymo dirbtuvės jaunimui ir vyresniems kaip 12 metų paaugliams Atviroje jaunimo erdvėje vyks birželio 26–29 d., nuo 10 iki 15 val., anglų kalba. 

Užsiėmimai nemokami, tačiau būtina registruotis:

*****************

Markusas Mar Efraimas kūrybinio rašymo seminarus Islandijos ir JAV vaikams, jaunuoliams veda daugiau kaip 10 metų. Skaičiuojama, kad jo pamokose dalyvavo per 1000 jaunų žmonių, o kai kurie ir ne po vienąkart. Lektorius teigia, kad jam ypač svarbu darbas su nepasiturinčiomis šeimomis, imigrantais. Teko dirbti ir iš karo zonos pabėgusiais, įvairių sunkumų ir traumų patyrusiais Ukrainos vaikais – ketina išleisti jų istorijų knygą, iliustruotą ukrainiečių menininkų kūryba.     

Markusas Mar Efraimas dirbo kultūros, švietimo, TV ir kituose projektuose, organizacijose, susižėrė įvairių apdovanojimų. Tarp jų – Reikjaviko (Islandija) jaunimo ir švietimo departamento, Nacionalinės tėvų asociacijos, Vaikų gerovės fondo kultūros fondo, „Neighborhood Hero“ ir kt. Vienas įvertinimų – už išleistą būtent mokinių siaubo istorijų knygą.

Tarptautinės jaunimo rašymo centrų asociacijos patarėjų tarybos, Šiaurės ministrų tarybos vaikų ir jaunimo literatūros premijos vertinimo komisijos narys. Šiuo metu Islandijoje pradėjo projektą „XXI amžiaus liaudies istorijos“, planuoja seminarus Grenlandijoje.

Kūrybinių dirbtuvių organizatoriai – Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės viešoji biblioteka ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Dirbtuvės organizuojamos įgyvendinant projektą „Nordic – Baltic Stories”.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.