Bibliotekininkai ir skaitytojai minėjo Pasaulinę dviračių dieną

dviraciai

Saulėtą birželio 2-osios dieną Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka organizavo akciją „Bibliotekininkas ir skaitytojai ant dviračio“ Pasaulinei dviračio dienai paminėti. Ekskursiją dviračiais vedė dviračių sporto ir ekologiškos gyvensenos entuziastas Virginijus Benašas. Akcijos metu dalyviai aplankė keturis Panevėžio miesto kultūrinius objektus, bendravo su Lietuvos treko dviratininke Migle Lendel (Marozaitė). Ekskursija vyko pagal bibliotekos rengtą aplinkosaugos švietimo projektą „Girdžiu gamtos šnaresį“, kurį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Pasaulinė dviračio diena kasmet yra minima birželio 3-ąją, tačiau Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka šią datą nusprendė paminėti viena diena anksčiau. Saulėtą penktadienį šalia bibliotekos panevėžiečiai galėjo pamatyti ryškiomis liemenėmis pasipuošusius bibliotekos darbuotojus, skaitytojus ir ekskursijos vadovą Virginijų Benašą. Pastarasis pakvietė akciją pradėti nuotrauka, o po to visi akcijos dalyviai sėdo ant dviračių ir patraukė aplankyti keturis Panevėžio miesto kultūros objektus. 

Pirmiausia akcijos dalyviai aplankė augalų gausa ir grožiu stebinantį panevėžiečio Gintauto Šimkaus „Debesų sodą“. Nuostabi erdvė yra įkurta šalia daugiabučio Nendrės gatvėje, o savininkas ją puoselėja jau net dvidešimt septynerius metus! Antrasis aplankytas objektas – fotomenininko ir dviračių entuziasto Virginijaus Benašo kartu su kiemo vaikais sumanyta ir įkurta gyvenamo namo rūsyje galerija „Pamatai“. O studijoje „Žaliarankis“ dalyviai išvydo išmestų daiktų, dviračio detalių virsmą meno kūriniais, naujais atradimais. Trečioji viešnagė – simbolinė – minint Pasaulinę dviračių dieną pamatyta Gintario Audickio dviračių kolekcija. Akcijos dalyviai pirmieji išvydo Gintario Audickio kolekciją, kurioje eksponuojama viskas, kas susiję su dvirate transporto priemone (emblemos, skambučiai, žibintai, ženkleliai, fotografijos ir kt.). Paskutiniuoju – ketvirtuoju – ekskursijos objektu tapo neseniai Panevėžyje duris pravėręs kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“ – dalyviai išvydo renovuotą Panevėžyje gyvenusio ir kūrusio poeto Juozo Čerkeso-Besparnio sodybą, susipažino su centro darbuotojomis, erdvėmis, numatomais ateities planais.

Netoli kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ stovintis septynių kamienų ąžuolas tapo puikia vieta papiknikauti. Ne vieną kilometrą dviračiais numynę dalyviai vaišinosi sveikais užkandžiais,  klausėsi Trečiojo amžiaus universiteto Panevėžio skyriaus literatės Valės Bilienės eilių apie Skaistakalnio parką. Čia buvo padėkota ekskursijos vadovui Virginijui Benašui ir dalyviams – visiems įteikti dailininkės Dianos Masiulienės būtent Pasaulinei dviračio dienai kurti skirtukai ir simbolinis atšvaitas.

Akcijos maršrutas baigėsi Panevėžio miesto širdyje – Senvagėje, kurioje dviračių entuziastų laukė panevėžietė, Lietuvos treko dviratininkė, Europos treko čempionato medalininkė Miglė Lendel (Marozaitė). Pasidžiaugusi gražia iniciatyva, ji dalyviams papasakojo apie dviračių sportą, pasiektus rezultatus, treniruotes, atsakė į užduotus klausimus apie profesionalųjį sportą.

Visi dalyviai dėkojo už puikiai suorganizuotą smagią, įdomią, kultūriškai turtingą iniciatyvą. O vyresn. bibliotekininkė Inga Matelienė dalinosi Peterio Golkino mintimi: „Du dalykai, kurie man labiausiai patinka gyvenime, yra bibliotekos ir dviračiai. Abu žmonės eikvoja į priekį nieko nešvaistydami. Puiki diena: eikite dviračiu į biblioteką.“ Tad Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka kviečia būti atsakingais vartotojais – keliauti į bibliotekas dviračiu!

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui