Unikalios. Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Virtuali filosofijos skaitykla

Vaizdas be pavadinimo

Garsūs šalies ir pasaulio filosofai, jų mintys gyvuose susitikimuose ir tekstų apmąstymai. Paskaitos ir diskusijos. Galimybė geriau suprasti save ir pasaulį, keistis mintimis, giliau apmąstyti visuomenėje vykstančius procesus. Šviestis, sužinoti, tobulėti. Visa tai gauna Virtualios filosofijos skaityklos dalyviai.

Tai jau 6 sezoną skaičiuojanti Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos iniciatyva.

Veiklą skaitykla pradėjo 2020 m. pavasarį, kuomet karantinas privertė ieškoti kitokių veiklos sprendimų. Tai ir bibliotekos paslaugų plėtimas, ir proga imti knygas iš bibliotekos fondo, darbuotojams – galimybė lavinti įgūdžius virtualioje erdvėje.

Dalyviai iš bet kurios pasaulio vietos

Skaitykloje dalyvauja bet kokio išsilavinimo, amžiaus ar profesijos žmonės. Virtualumas – vienas didžiausių šios skaityklos privalumų: į ją galima įsijungti iš bet kur, kur tik siekia interneto ryšys.

Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Austėja Jasaitienė vardina: „Skaityklos vertė akivaizdi, nes jos veikla tęsiama būtent skaitytojų pageidavimu. Ir skaitykloje dalyvaujantys filosofai entuziastingai laukia kiekvieno naujo sezono. Jiems tai puiki proga filosofijos temomis pabendrauti už akademinio rato ribų. Ši skaitykla sukuria aplinką, kurioje pasisakyti gali visi norintys, jie nėra vertinami, čia nėra teisingų ir neteisingų atsakymų. Virtuali forma taip pat prisideda prie jos populiarumo.“

Pasak jos, skaitykloje dalyvauja ir gimnazistai, ir senjorai. Prisijungiama iš įvairiausių vietų – gatvės, autobuso, ligoninės, metro, vienuolyno. Kartais iš užsienio: Ispanijos, Norvegijos, buvo lietuvis iš Afganistano. Skaitykla draugiška ir intravertams, ir ekstravertams – kiekvienas sprendžia pats, ar jis nori dalyvauti diskusijoje, ar pasiklausyti kitų.

Vedliai ir lektoriai

Skaityklos kuratorė – filosofė prof. dr. Lina Vidauskytė, su ja lankytojai gilinasi į filosofinius tekstus, įjungiami vizualieji menai, asmeninė patirtis. Susitikimų temos parenkamos atsižvelgiant į visuomenės aktualijas, aktualumą skaityklos lankytojams. Į skaityklos susitikimus prisijungia filosofas prof. dr. Tomas Sodeika.

Iki šiol skaitykloje yra svečiavęsi prof. dr. Gintautas Mažeikis, kultūrologė Dalia Staponkutė, doc. dr. Jonas Dagys, dr. Tadas Snuviškis, filosofas bei muzikantas dr. Algirdas Fediajevas. Buvo skaitomi Albert Camus, Česlovo Milošo, Isaiah Berlino, Søreno Kierkegaardo, Karlo Gustavo Jungo, Eckharto ir kitų mąstytojų tekstai.

Vyksta ir kuratorės moderuojami susitikimai, ir atviros paskaitos.

Junkitės

Skaityklos principas paprastas – kas savaitę dalyviai gauna po filosofinį tekstą, kurį aptaria virtualaus susitikimo metu „Zoom“ pokalbių platformoje. Šį sezoną 5 iš 10-ties numatytų susitikimų jau įvyko. Kiti 5 vyks ateinantį rudenį. Juose toliau bus nagrinėjamos visuomenės aktualijų ar skaityklos dalyvių pasiūlytos temos.

Susidomėjote? Kreipkitės el.paštu skaityklamoletai@gmail.com ir viską sužinosite apie būsimą skaityklos veiklą.

Virtualios filosofijos skaityklos projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.


Šie metai – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti 700-aisias Aukštaitijos vardo paminėjimo metais. Tai puiki proga pažvelgti į krašto unikalumą ir vertę kuriančias įstaigas – Aukštaitijos bibliotekas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka pradeda rubriką „Unikalios. Panevėžio regiono bibliotekos Aukštaitijos metais“, kur pasakosime apie reikšmingas Panevėžio regiono bibliotekų veiklas. 

Vilija Stokienė
Komunikacijos specialistė