Smėlynės bibliotekoje pristatyta Audriaus Skačkausko trilogija „Neleisk angelui nukristi nuo peties“

renginys-smelyne

Gegužės 16-osios vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Smėlynės bibliotekoje – įvyko susitikimas su žurnalistu, rašytoju Audriumi Skačkausku, jo žmona, įkvėpėja, mūza Aušra Skačkauskiene ir Panevėžio teatro „Menas“ aktoriumi Saugirdu Stakele.

„Šeima – miniatiūrinė visuomenė, nuo kurios priklauso visos žmonijos gerovė“, – tokia Fridricho Adlerio mintimi renginį pradėjo Smėlynės bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Valda Šergalienė. Gegužės 15-ąją buvo minima Tarptautinė šeimos diena ir šia proga bibliotekoje svečiavosi Audriaus ir Aušros Skačkauskų šeima su trimis savo vaikais – trilogija „Neleisk angelui nukristi nuo peties“. Prie gražios Skačkauskų šeimos pirmą kartą prisijungė Panevėžio teatro „Menas“ aktorius Saugirdas Stakelė – jis įkūnijo Audrių spektaklyje „Diskoteka angelams“, pastatytame pagal rašytojo knygose išpažintus gyvenimo įvykius.

Aktorius Saugirdas Stakelė atviravo: „Jaučiau, kad man atiteks režisieriaus Gabrieliaus Zapalskio kuriamo spektaklio pagrindinis vaidmuo“. Pasirodo, rašytojas ir aktorius panašūs ne tik savo išvaizda, juos sieja ir daugiau panašumų: abu gyveno tame pačiame name, prasilenkdavo toje pačioje laiptinėje, tad buvo pažįstami. Abu turėjo ir priklausomybę alkoholiui, nors ir skirtingais būdais, šią ligą įveikė. Renginio dalyviai pastebėjo, kad net kalbėjimo, gestikuliavimo manieros vakaro herojų yra panašios.

Saugirdas Stakelė atskleidė ir keletą detalių apie spektaklio kūrimo užkulisius. Aktorius neslėpė – ši rolė pareikalavo didelių pastangų, emocinių resursų, o sukurtas vaidmuo – vienas didžiausių jo gyvenime, už kurį jis yra dėkingas Audriui.

Audrius Skačkauskas prisipažino niekada negalvojęs, kad pagal jo išpažintines knygas bus pastatytas spektaklis. Rašytojas bendravo su režisieriumi, tačiau į kūrybos procesą – nesikišo. Nepaisant to, Audrius Skačkauskas dalyvavo peržiūroje, atvyko ir į premjerą. Nors spektaklis sukėlė daug emocijų, tačiau knygų autorius prisipažino, kad apie tai kalbėti – būtina. Jame kalbama apie priklausomybes, kurios pražudo šeimas, karjeras, sveikatą.Pasak Audriaus Skačkausko, šiame spektaklyje gvildenamos ypač aktualios problemos ir jį reikėtų pamatyti žmonėms, kurių artimieji turi ar turėjo priklausomybę alkoholiui. Rašytojui antrino ir Saugirdas Stakelė. Pasak aktoriaus, jaunas žmogus dar nėra susidūręs su priklausomybėmis, su jų sukeltomis pasekmėmis, kitais sunkumais, todėl nesupranta vaizduojamų išgyvenimų baisumo. Audriaus Skačkausko didžiausias noras, kad šis spektaklis apkeliautų mažus miestelius, kuriuose daug žmonių išgyvena nekontroliuojamą potraukį alkoholiui. Galbūt tai prikels žiūrovų asmeninius prisiminimus, patirtis ir skatins artimuosius būti stipriais, leisti gelbėtis pačiam, bet visada būti pasiruošus suteikti pagalbą, kai jos iš tiesų nuoširdžiai prašo. 

Renginio dalyvių paprašytas Saugirdas Stakelė perskaitė vieną spektaklio monologą apie prosenelę, kuri ir rašytojo gyvenime, ir knygose užima ypatingą vietą.

Audrius Skačkauskas savo mintis dažnai išreiškia platformoje Facebook. Rašymas knygų autoriui – emocijų, viduje glūdinčių apmąstymų paleidimo forma. Bibliotekos svečias svarstė, kad galbūt tai kiek savanaudiška veikla, tačiau dalintis patirtimi, išgyvenimais, sunkumais – labai svarbu. Audrius Skačkauskas prisipažino, kad pasiilgo pokalbių apie nuoširdumą, meilę, todėl ir rašo, dalinasi. Rašytojas ir aktorius sutiko – tokią pačią funkciją atlieka ir trilogija, ir pastatytas spektaklis.

Nepaisant sudėtingos vakaro temos, susitikime netrūko šypsenų, o kartais ir smagaus juoko. Renginio pabaigoje, tarp dviejų vyrų įsitaisiusi Aušra Skačkauskienė džiaugėsi, kad Saugirdas Stakelė puikiai papildė judviejų su vyru duetą: visi vakaro herojai patyrė ir įveikė daug gyvenimo siųstų išbandymų, todėl daugeliui jie galėtų būti pavyzdys. Juk kiekvienas žmogus kuria savo istoriją pats ir tik jam yra žinomas jos tęsinys.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka