Puziniškio muziejuje įteikta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija

sintija-1

Puziniškio muziejuje vykusioje šventėje pasveikinta šių metų premijos laureatė – Laura Sintija Černiauskaitė.

Premiją įteikė rajono meras A. Pocius, dalyvaujant vicemerui E. Toliušiui, mero patarėjai J. Nevardauskienei ir susirinkusiems šventės dalyviams.

Rajono viešosios bibliotekos direktorė R. Bagdonienė, pristačiusi premijos skyrimo komisijos narius teigė, kad knyga „Džiaugsmynas“ išrinkta vienbalsiai, įvertinus autorės kūrybinę raišką bei paliestas žmogiškąsias tiesas. „Džiugu, kad premija gyvuoja jau ketvirtą dešimtmetį – tai sveikintina, gražu ir naudinga mūsų kraštui“, – teigė ji.

Laura Sintija Černiauskaitė kreipėsi į visus jautriais, šiltais ir prasmingais žodžiais. Džiaugėsi atradusi Puziniškį – dar vieną nuostabią vietą Lietuvoje, kuri palietė širdį. Kaip ir pati G. Petkevičaitės-Bitės asmenybė – padėjusi visiems be galo be krašto, dirbusi visuomenei, kartu su bendraminčiais pramynusi kelią išsaugant lietuvių kalbą. Todėl, pasak laureatės, praėjus net šimtmečiui, mes lankomės jos namuose, todėl galime kurti, kalbėti lietuviškai.

Kalbėdama apie savo kūrybą, laureatė teigė, jog „Džiaugsmynas“ – naujas etapas kūryboje, naujo žanro knyga, paremta atviru vidiniu kalbėjimu. „Džiugu, kad būtent šiai knygai skirta premija, ir ją pamėgo skaitytojai“, – sakė autorė. Ieškodama sąsajų su G. Petkevičaite-Bite, atrado panašumų kūryboje – tai įsižiūrėjimas į žmogų, tik šiek tiek skirtingais kampais: „Bitė labiau lietė socialinę problematiką, savo kūriniuose tartum reikalaudama teisingumo, o aš tiesiog stengiuosi liudyti, kaip tam žmogui šioj žemėj būna, kaip jam yra“, – dalinosi mintimis L. Sintija Černiauskaitė.

„Džiaugsmyno“ ištraukas išgirdo ir susirinkę šventės dalyviai – juos skaitė pati autorė.

Laureatei LR Seimo narės Guodos Burokienės sveikinimo žodžius perdavė patarėja Vaida Pečeliūnaitė, linkėdama kūrybinės sėkmės, skaitytojų dėmesio ir vertinimo, kūrybinio polėkio. Sveikinimo žodžius skyrė ir Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos atstovės, priminę, kad L. Sintija Černiauskaitė buvo pirmoji šios bibliotekos įsteigtos Kazimiero Barėno premijos laureatė. Kaip ir kasmet, tradiciniai sveikinimai laureatui skriejo iš smilgiečių – seniūnijos, mokyklos, bendruomenės „Bitė“, bibliotekos atstovų.

Petkevičių namai suskambo Mocarto ir kitų kompozitorių melodijomis, vyravo šventiška, jauki nuotaika. Dauguma dalyvių panoro įsigyti „Džiaugsmyną“ – autorė dalino autografus, bendravo, domėjosi muziejumi.

Pašnekesiai tęsėsi terasoje, gurkšnojant arbatą, šnekantis apie literatūrą kartu su Laura Sintija Černiauskaite bei literatūrologu Regimantu Tamošaičiu, džiaugiantis kvepiančia pavasario žaluma.

Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija