Edukacija „Kimočiai“ Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje

edukacija-pasvalys-1

Gegužės 9 d. bibliotekos Mokymų ir edukacijų erdvėje vyko edukacija „Kimočiai“. Ją vedė viešnia iš Šiaulių apskrities Povilo Višinskio bibliotekos – vyr. bibliotekininkė Giedrė Čarienė. Dalyvavo Pasvalio lopšelio-darželio „Žilvitis“ „Nykštukų“, „Žiedelių“ ir „Bitučių“ grupės vaikai, lydimi mokytojų: Rasos, Zinaidos, Aldonos ir Mildos.

Edukatorė Giedrė susirinkusiesiems pristatė nepaprastus minkštus žaislus – kimočius – turinčius jausmus.

Šiais žaislais siekiama stiprinti vaikų ir tėvų ryšį bei ugdyti jų savigarbą, pasitikėjimą savimi ir emocinį intelektą. Kimočiai padeda tėvams ir vaikams kalbėtis apie jausmus. Vaikai mokosi jausmų pavadinimų, kaip bendrauti, kaip valdyti savo jausmus. Japonų kalboje žodis „kimochi“ reiškia jausmą. Kiekvienas kimočis slepia kokį nors jausmą! Jausmai – tai mažos pagalvėlės. Vienoje jų pusėje yra jausmo pavadinimas („laimingas“, „liūdnas“, „paikas“, „drąsus“…), kitoje – atitinkama veido išraiška. Visi kimočiai (personažai) turi ypatingas kišenėles, kur galima įdėti norimą jausmų pagalvėlę.

Šios dienos edukacijos „Kimočiai“ personažai buvo Debesėlis, Katė, Dobilėlis, Vikšrelis, Lipšniakojė ir visų jų vienytoja – Balandė Meilė. Žaislai – turintys skirtingus charakterius, jausmus ir pomėgius, bet neabejingi švelnumui, kurio galėjo gauti iš mūsų mažųjų dalyvių prisilietimų ir apkabinimų. Susipažinę ir pažinę juos, vaikai sustoję ratu žaidė žaidimus, skatinančius jų bendrystę, empatiją ir draugiškumą – įtraukiant vieną iš žaismingųjų kimočių – Vikšrelį. Žaislai – mokantys kaip reikšti emocijas ir jausmus ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius.

Džiaugiamės galėję apie šiuos teigiamą poveikį keliančius kimočius išsamiau išgirsti iš pačios viešnios Giedrės lūpų. Galbūt tai paskatins šią naujovę įsileisti ir į kitas mokymo, lavinimo įstaigas. O galbūt tiesiog taps gražia tėvų ir vaikų bendravimo tradicija namuose.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija