DUOday atradimai ir patirtys bibliotekoje

Moteris šypsosi bibliotekos sienos fone

DUOday – diena, kai atveriamos durys negaliai ir ieškoma naujų patirčių, galimybių. Tai diena, kai neįgalieji išbando profesijas įmonėse ir organizacijose. Vakar mūsų naująja kolege tapo Jolanta.

Mūsų biblioteka į šią iniciatyvą įsitraukia jau antrąsyk. Šiemetis duetas – bibliotekos darbuotoja Rūta Juzėnienė ir projekto dalyvė Jolanta.

Moteris sako pasirinkusi biblioteką, nes nuo mažens yra nepataisoma knygų gerbėja.

„Visą gyvenimą biblioteka buvo šalia, o, pasirodo, kiek nežinojau!“ – įspūdžiais dalijosi viešnia.

Jolanta save išbandė įvairiuose amplua – skaitytojų aptarnavimo, skaitmeninimo padaliniuose, kompiuterių klasėje, skenavo autentiškus, krašto atmintį saugančius leidinius, domėjosi projektais, klubų veiklomis, „Bitės aruoduose“ naujai atrado ją seniai žavinčią Gabrielę Petkevičaitę-Bitę ir iš jos sėmėsi įkvėpimo.

Ypač sužavėjo gausus dalykinės literatūros fondas: „Man atradimas buvo psichologijos skyrius. Tai mano vieta, čia jaučiuosi kaip vaikas mamos įsčiose. Vos įėjus į patalpą man kažkas atsitiko, tarsi persivertė“, – susižavėjimo neslėpė Jolanta.

Bibliotekos darbuotoja R. Juzėnienė įsitikinusi, jog DUOday yra puiki iniciatyva. Ji praplečia akiratį, supažindina su darbo rinka ir galimybėmis.

Žinoma ir tikrų sėkmės istorijų, kai per DUOday neįgalieji atrado ir nuolatinę darbo vietą, kur įprasmina savo talentus, įgyvendina tikslus.

DUOday kasmet vyksta gegužės 25 d. Šią dieną tūkstančiai porų („duo” lotynų kalba reiškia „du”), kurias sudaro neįgalusis ir įmonės, įstaigos, organizacijos darbuotojas, praleidžia kartu: susipažįsta su įmone iš vidaus, išbando kasdienes darbuotojų užduotis, dalyvauja susitikimuose, bendrauja su kolegomis.