Biblioteka Muziejų naktį: mistiška, žaidžianti, atvira

Daug besidairančių žmonių bibliotekos erdvėje

Šių metų Muziejų naktį į biblioteką plūstelėjo smalsių ir pozityvių lankytojų gausa – sulaukėme daugiau kaip 800 naktinėtojų. Ypač populiarios buvo naktinės ekskursijos, susitikimai su asmenybėmis, edukacijos šeimoms, jaunimo renginiai, vinilinių plokštelių muzikos erdvė.

„Naktinių ekskursijų lankytojai galėjo apeiti biblioteką paprastai uždaromis erdvėmis ir atrasti ją kitokią negu dieną. Naktinis apšvietimas atskleidžia kitas bibliotekos spalvas ir architektūrą, apgaubia mistika,“ pasakoja darbuotoja Irmina.

„Norėčiau čia pagyventi“, „Čia yra ir antras aukštas?“ – tai keletas jaunesnio amžiaus lankytojų frazių. Jie stebėjosi, kiek bibliotekoje erdvių, kiek galima nuveikti – dalis naktinėtojų biblioteką atrado naujai, lankysis čia ir atsives svečių. Kai kurie į naktinę ekskursiją atėjo tikslingai, žinodami, ką gali patirti.

Naujų kūrybiškų veiklų Muziejų naktį pasiūlėme edukacijų lankytojams, jų dalyviai – vos vaikščioti pradėję mažyliai, pradinių klasių vaikai, jų tėvai, seneliai.

Jie grojo įvairiais instrumentais, „gaudė ritmą“, šoko. Piešė savo vardo pirmąją raidę, mokėsi pažinti emocijas, knygų kūrimo pop-up dirbtuvėse iš popieriaus kūrė erdvines figūras. Spėliojo, kokios būta aukštaitės lietuvaitės – augino kasas klijuodami geltono popieriaus sruogas. Kūrė gražiausių žodžių interaktyvius debesėlius, daugumai tai – mamytė, tėtis, myliu, ačiū, saulytė.

Šiemet Muziejų naktyje gausiai sulaukėme jaunimo: jie tyrinėjo Atvirą jaunimo erdvę, išbandė „Playstation“ ir stalo žaidimus. Jaunimą ypač sudomino projekto „Fazė“ rengtas poezijos skaitymų renginys „Auktaičia atvirs mikrofonus“ – daug dalyvių išdrįso paimti mikrofoną, pasidalino savo nuotykiais, eilėmis, dainomis. Skaitė mįslių ar aukštaičių klasikų kūrinių.

Jaunimo „menėjimai“ tęsėsi iki pat 24 val., norėję galėjo piešti, įsijungė į improvizuotą gyvos muzikos koncertą.

Už draugystę Muziejų naktį dėkojame kultūros įstaigoms Panevėžio kraštotyros muziejui ir Dailės galerijai. Už partnerystę esame dėkingi Visapusiško lavinimo centrui, Panevėžio šeimų asociacijai, kultūriniam meniniam projektui FAZĖ.

Ši turininga naktis dar labiau išplėtė bibliotekos bičiulių ratą.