Unikalios. Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka kviečia pakeliauti po Aukštaitiją

Vaizdas be pavadinimo

Šie metai – Lietuvos Respublikos Seimo paskelbti 700-aisiais Aukštaitijos vardo paminėjimo metais. Tai puiki proga pažvelgti į krašto unikalumą ir vertę kuriančias įstaigas – Aukštaitijos bibliotekas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka pradeda rubriką „Unikalios. Panevėžio regiono bibliotekos Aukštaitijos metais“, kur pasakosime apie reikšmingas Panevėžio regiono bibliotekų veiklas.  

Rubrikoje pirmą pristatome Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos virtualių viktorinų ciklą „Pakeliaukim po Aukštaitiją“, sumanytą šios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus darbuotojų Linos Matiukaitės ir Romualdos Vasiliauskienės. Pirmoji viktorina BIRŽŲ KRAŠTAS skirta geriau pažinti Biržų kraštą ir biržiečius.

Kokiame kaime stovi Gedimino pilies kopija? Kokio ilgio ilgiausias pėsčiųjų tiltas Lietuvoje, o kur didžiausia smegduobė? Kokie iš Biržų krašto kilę garsūs žmonės, kurių kūrybą skaitome ar gėrimės? Visa tai ir dar daugiau įdomybių sužinosite atsakydami į viktorinos klausimus. Kodėl pirmoji viktorina apie Biržus? „Matyt, dėl artimos kaimynystės“,  – sako viktorinos rengėjos.

Bibliotekininkės numatę parengti ir kas mėnesį skelbti po viktoriną apie kiekvieną Panevėžio apskrities rajoną  ir kai kuriuos Utenos apskrities rajonus (Anykščius, Uteną, Zarasus). Bus pateikiama po 20 klausimų iš įvairių sričių – rajono istoriją, įvykius, gamtą, iš jo kilusius garsius žmones.

Kupiškietės turi trejų metų panašių viktorinų rengimo patirtį: yra sukūrusios viktorinų  įvairiomis temomis, daugiausiai apie Kupiškio kraštą, žymius žmones, svarbius įvykius. Iš patirties sako, kad į tokias viktorinas įsitraukia labai įvairus skaičius žmonių – nuo 70 iki 200–300.

Visą turinį jos kuria pačios: galvoja klausimus, parenka iliustracijas, pateikia išsamios atsakymo informacijos. Žada staigmenų ir įdomybių.

——————————–

2023-iuosius LR Seimas paskelbė Aukštaitijos metais. Šiais metais sukanka 700 metų nuo Aukštaitijos žemės vardo pagarsinimo Lietuvos valdovo Gedimino ir Didžiojo kunigaikščio tarybos su Livonijos ordinu sudarytoje taikos ir prekybos sutartyje. Aukštaitija – didžiausias Lietuvos etnografinis regionas, kurio raida tiesiogiai susijusi su Lietuvos valstybingumo įtvirtinimu. Šis kraštas išsiskiria didžiule etnokultūrine įvairove ir unikaliomis per amžius išsaugotomis vertybėmis.