Panevėžio vaikams – jautrus „Teatriuko“ spektaklis „Žalia gyva“

Vyras ir moteris iš arti žiūri vienas į kitą ir laiko rankose muzikos instrumentus
Data:2023-04-26
Laikas:13:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Balandžio 26 d. 13 val. į Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką atvyksta profesionalus teatras vaikams „Teatriukas“ ir jauniesiems žiūrovams atveža spektaklį „Žalia gyva“ (trukmė 50 min.). Tai spektaklis istorine tema, skirtas 3–5 klasių vaikams su pedagogais ir šeimoms.

Žalia gyva – senas vaikų žaidimas. Jį kaimuose ir miestų apylinkėse žaidė pokario vaikai – bet kuriuo momentu vaikas galėjo ištarti „žalia gyva“ ir draugas turėjo parodyti prie savo kūno glaudžiamą žalią, gyvą lapą ar gėlės žiedą. Žiemą tai buvo nelengva užduotis!

„Žalia gyva“ – edukacinis spektaklis, tarsi gyva istorijos pamoka, žiūrovus kviečia mąstyti apie Lietuvos istoriją, jaustis jos kūrėjais, lavina kritinį mąstymą, kūrybiškumą. Spektakliu siekiama skatinti daugiakultūriškumo, tolerancijos, pozityvumo idėjas.

Kuriant jo scenarijų remtasi literatūrine medžiaga, daugiausia G. Mareckaitės knyga „Šiapus ir anapus Vilniaus vartų“, gyvais prisiminimais. Spektaklio veikėjai – įvairių tautybių ir laikotarpių mažieji Vilniaus gyventojai. Jų istorijos – pačios įvairiausios: ir labai linksmos, ir liūdnos, ir sukrečiančios. Sutiksime iš Vokietijos bėgiais keliaujantį ir tėvų ieškantį berniuką, Aušros vartų palėpėje su ožkele gyvenančią mergaitę. Pamatysime žydų berniuko Romeno meilės istoriją, tremties traukinių, Baltijos kelio ir kitas istorijas.

Spektaklis „Žalia gyva“ D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje pripažintas geriausiu 2016 m. spektakliu vaikams.

Režisierė Agnė Sunklodaitė, scenografė Giedrė Brazytė, kompozitorius Žilvinas Ramanauskas, aktoriai Dalia Mikoliūnaitė, Žilvinas Ramanauskas.

Žiūrovų atsiliepimai

„Tiek mažai žmonių ir daiktų tiek daug padarė.“ (5-okė Vilniaus šv. Juozapo mokyklos moksleivė)
„Spektaklis istorinis, sceniškas, žmogiškas.“ (Asta Baukutė, aktorė, teatro mokytoja)
„Emocijos, kurias patyrėme mes, Geteborge: juokas, jaudulys, nuostaba – geriau nebūna!“ (Vaida Urbonienė, Geteborgo lietuvių bendruomenės pirmininkė)
„Žalia gyva – linksmas, paprastas žaidimas siejasi su visos Lietuvos žmonių gyvavimu ir išlikimu. Sunkiomis akimirkomis prisiminkime, kas yra žalia gyva ir nukreipkime mintis į linksmus ir šviesius dalykus.“ (Ieva Kilčauskaitė, Oslo lietuvių šeimų bendruomenės „Lietuvių namai“ pirmininkė)


„Teatriukas“ – profesionalių nepriklausomų aktorių trupė, kurianti daugiausia vaikams ir dalyvaujanti įvairiuose kultūros, švietimo bei socialiniuose projektuose, aktyvi tarptautinių tinklų narė. Anot žiūrovų, išsiskiria muzikalumu, mobilumu, įtraukia komunikacija.

Iki šiol „Teatriukas“ sukūrė penkiolika spektaklių ir koncertinių programų vaikams (vienos populiaresnių „Pasakos telefonu“, „Tobijo paistalai“, eko-folk „Pasaka“, „Žalia gyva“), muzikinę programą suaugusiems pagal Juozo Erlicko eiles, įrašė 20 skirtingų kompaktinių plokštelių.

Registracija į renginį baigėsi.

LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.