Panevėžio regiono bibliotekininkų Erasmus+ programos vizitas Ispanijoje

Panevėžio regiono bibliotekininkai Alcala de Henares miesto bibliotekoje

Glaudus ryšys su bendruomene, dėmesys kitų kultūrų ypatumams, bendradarbiavimas su švietimo, kultūros ir socialinėmis įstaigomis bei organizacijomis, atliepiant skirtingų auditorijų poreikius, socialinių inovacijų projektai bendruomenėms – visa tai apie Ispanijos Madrido regiono bibliotekas ir kitas suaugusiųjų švietimo įstaigas, kuriose 2023 m. kovo 13–17 d. lankėsi devyniolika Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistų.

Šis darbo stebėjimo vizitas vyko Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai  bibliotekai 2021 03 01–2027 12 31 vykdant Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą.

Lankydamiesi Ispanijos suaugusiųjų švietimo įstaigose, Panevėžio regiono bibliotekų specialistai domėjosi vykdomomis kultūrinių, socialinių, skaitmeninių kompetencijų ugdymo programomis gyventojams, tarpkultūriniu ir informaciniu migrantų švietimu, suaugusių lankytojų  tikslinių grupių pritraukimu į bibliotekas, jų įtraukimu į neformaliojo suaugusiųjų švietimo procesą.

Priimančiąja organizacija šiame darbo stebėjimo vizite tapo Alcala de Henares CEPA Don Juan I suaugusiųjų švietimo centras.

Panevėžio regiono bibliotekininkai lankėsi Alcala de Henares Cardenal Cisneros viešojoje bibliotekoje ir susipažino su jos veiklomis bei fondais. Tai – biblioteka, teikianti tradicines paslaugas, kurios atliepia vietos bendruomenės poreikius: čia galima skolintis leidinius (veikia ir tarpbibliotekinio abonemento paslauga), lankytis skaitytojų klubų užsiėmimuose, lavinti ispanų kalbos įgūdžius, dalyvauti kasmetiniame poezijos rašymo konkurse bei įvairiuose skaitymo skatinimo renginiuose. Tame pačiame pastate įsikūręs ir archyvas, kuris saugoja Alcala de Henares mieste gimusio rašytojo Migelio de Servanteso krikšto liudijimą.

Viename iš Alcala de Henares miesto mikrorajonų įsikūrusi Maria Moliner viešoji biblioteka – tikras vietos bendruomenės centras, kur veikia skaitymo klubas, vyksta istorijų pasakojimo užsiėmimai vaikams, rengiamos parodos.

Gerą įspūdį vizito dalyviams paliko suaugusiųjų švietimo centro bibliotekos veikla, apie kurią gyvai papasakojo šios bibliotekos darbuotoja Pilar. Savo darbą įsimylėjusi ir be galo kūrybinga moteris sugeba didelių investicijų nereikalaujančiomis priemonėmis populiarinti bibliotekos fondą, mokyklos darbuotojus ir besimokančiuosius skatina domėtis ispanų rašytojų ir poetų kūryba, sumaniai į aktyvią kūrybinę veiklą įtraukia centro bendruomenę įvairių švenčių ir minimų svarbių datų progomis. Suaugusiųjų švietimo centro biblioteka dažnai pasikviečia edukacijoms šalia esančios pradinės mokyklos moksleivius.

Alcala de Henares universiteto biblioteka pristatė savo sėkmingą projektą „Citizens Laboratory“ (liet. „Piliečių laboratorija“). Šis projektas skirtas piliečių įtraukčiai, jo tikslas – padaryti atviresnę žmonėms ne tik pačią biblioteką, bet ir universitetą.

Dėl įvairių skaitmeninių įrankių, kurių dėka vartotojui nebūtina lankytis bibliotekoje, kad pasiektų jos išteklius, universiteto biblioteka pradėjo prarasti fizinius vartotojus (pažymėtina, kad anksčiau čia lankydavosi daug vidurinių mokyklų moksleivių), todėl šiuo projektu siekta vėl pritraukti daugiau lankytojų.

Projektas buvo vykdomas keliais etapais, kuriuose pasiektos skirtingos tikslinės grupės:  moterys imigrantės, afganų ir ukrainiečių kultūrų atstovai, kurių nemažai gyvena Alcala de Henares. Projekte aktyviai dirba ne tik universiteto bendruomenė, bet ir savivaldybės darbuotojai bei patys imigrantų ir pabėgėlių bendruomenių atstovai. Projekto didžiausia vertė yra ta, kad ne tik atvykusieji į Ispaniją žmonės gali pažinti vietos kultūrą, mokytis ispanų kalbos, bet ir ispanai gali pažvelgti į save kitų kultūrų žmonių akimis, pamąstyti, ką jie galėtų daryti kitaip, kad ieškantiems prieglobsčio žmonėms būtų paprasčiau adaptuotis.

Panevėžio regiono bibliotekininkai apsilankė Eugenio Trias viešojoje bibliotekoje Madride. Ši biblioteka vizito dalyvius itin sužavėjo veiklų su įvairiomis bendruomenėmis gausa: čia vyksta konferencijos, koncertai, parodos, veikia knygų klubai, susitikimai su knygų autoriais, – ir visa tai daroma pasitelkiant rašytojus, mikrorajono mokyklas, kultūros, mokslo ir socialines įstaigas. Lietuvos bibliotekininkus ypač sudomino įvairūs socialiniai projektai, kurių tikslinės grupės – imigrantai, pabėgėliai, žmonės su negalia. Vienas iš sėkmingų bibliotekos projektų – skaitymo klubas įvairių kultūrų žmonėms, atvykusiems į Ispaniją. Čia ne tik aptariamos knygos, bet ir bendraujant mokomasi ispanų kalbos.

Darbo stebėjimo vizito metu Panevėžio regiono bibliotekų specialistai taip pat aplankė Alcala de Henares universitetą, San Lorenzo El Escorial – vėlyvojo renesanso stiliaus architektūros ansamblį, kuris yra Pasaulio paveldo vertybė ir Ispanijos karalių buvusi rezidencija. Čia vizito dalyviai aplankė ir Karališkąją biblioteką.

Paskutiniąją vizito dieną suaugusiųjų švietimo centro bendruomenė svečius iš Lietuvos pakvietė į projekto „I give you my language“ (liet. „Dalinuosi su tavimi savo kalba“) renginį, kur praktiškai išbandytas Kalbų kavinės metodas – grupėse renginio dalyviai bendravo anglų, ispanų, rusų, prancūzų kalbomis. Užsiėmimui buvo pasirinkta laimės tema. Vizito programos pabaigoje džiugią nuotaiką sukūrė mokyklos choras ir jo charizmatiškas vadovas, kuris į dainos repeticiją įtraukė visus esančius salėje ir po pusvalandžio jau ne tik choro dalyviai, bet ir lietuviai traukė ką tik išmoktą afrikietišką dainą.

Bendradarbiavimas su Alcala de Henares suaugusiųjų švietimo centru nesibaigia – birželio pradžioje du šios mokyklos dėstytojai ir šeši studentai lankysis Lietuvoje. Priimančioji organizacija – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka – rengia darbo stebėjimo vizito programą, kurioje numatyti susitikimai su formalųjį ir neformalųjį suaugusiųjų švietimą teikiančių Panevėžio regiono įstaigų atstovais ir, žinoma, pažintis su Lietuvos kultūra.

Darbo stebėjimo vizito Ispanijos bibliotekose ir suaugusiųjų švietimo centre patirtimi ir parsivežtomis idėjomis Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistai su savo kolegomis pasidalijo nuotoliniame renginyje, kuris įvyko kovo 29 d.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Virginijos Švedienės nuotraukos

Projektą finansuoja