Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė „Kartu įveikiant krizes“

Daug rankų sugniaužtų į kumštį ir suglaustų į ratą
Pradžia:2023-04-23 10:00
Pabaiga:2023-04-29 16:00
Vieta:Įvairios bibliotekos erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

2023 m. balandžio 23–29 dienomis vyks 23-ioji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, jos šių metų tema – „Kartu įveikiant krizes“. Savaitė skirta apibendrinti, kaip kelis metus vykstančios krizinės situacijos įtakojo bibliotekų bendruomenę. Ar turėjo įtakos bibliotekų darbui, kaip į tai reagavo bibliotekų paslaugomis besinaudojančios bendruomenės, ar mes visi kartu kažko išmokome ir tapome atsparesni?

Šalies bibliotekininkai dalyvaus profesinėse iniciatyvose, o lankytojai kviečiami į renginius tiek bibliotekoje, tiek virtualioje erdvėje.

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia bendruomenę įsitraukti į Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės sūkurį.

Iniciatyvos

Jungiamės prie Nacionalinę bibliotekų savaitę startuojančios iniciatyvos „Skaitykis su knygomis“. Leidėjams, bibliotekininkams ir knygos mylėtojams aktualia iniciatyva siekiama atkreipti skaitytojų dėmesį į knygų autorines teises ir padėti suprasti, kad jas gerbti yra sveika. Taip pat priminti paprastą tiesą: popierinė knyga nėra geriau nei skaitmeninė, o skaitmeninė – nei garsinė. Jas visas – lyg vitaminas – saugo ženklas ©.

Atkreipdami dėmesį į autorines teises visos savaitės metu puošimės © simboliais: vaisiais su šiuo lipduku vaišinsime lankytojus, reikšime palaikymą socialiniuose tinkluose, balandžio 26 d. minėsime Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną. „Skaitykis su knygomis“ inicijuoja Lietuvos audiosensorinė biblioteka.

Savaitės metu visas šalies bibliotekas kviesime jungtis į akciją-konkursą „Gerų darbų kolekcija“. Socialiniuose tinkluose patys papasakosime ir kitas bibliotekas kviesime pasakoti apie krizinėse situacijose (pandemijos, karo, dezinformacijos) gimusias individualių ar grupių bibliotekininkų, bibliotekų savanorių gerų darbų patirtis ir istorijas. Dovana jautriausiai iniciatyvai – solidi doc. dr. Manto Martišiaus monografija „Atsargiai – propaganda“, kur analizuojamas vis išmoningiau maskuojamas propagandos reiškinys. Sekite bibliotekų istorijas!

Renginiai ir edukacijos

Balandžio 24 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks iškilmingas Nacionalinės savaitės atidarymo renginys: Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen sveikinimas, geriausių metų bibliotekininkų paskelbimas. Stebėkite tiesioginę transliaciją.

Balandžio 25 d. bibliotekininkų bendruomenė susitiks tarptautinėje konferencijoje „Kartu įveikiant krizes“. Nuotolinė renginio transliacija.

Esame tikri, kad krizes padeda įveikti menas ir kultūra. Balandžio 25 d. 17.15 val. bibliotekos konferencijų salėje kviečiame į pažintį su išskirtiniu kūrybiniu žurnalu „Baltas kambarys“.

Žurnalo rubrikų autoriai – filosofai, žurnalistai, poetai, meno kritikai, literatai, filologai, kūrėjai. Jie darniai „įsidaiktina“ bendrame kambaryje, kurio sienas (puslapius) puošia autoriniai meno kūriniai. Susitikime dalyvaus žurnalo sumanytoja Luana Masienė ir menotyrininkė Vilma Kilinskienė.

Balandžio 24–28 d. 5–8 klasių dalyvių grupes kviečiame atvykti į biblioteką ir išbandyti edukacinę programą „Žaidžiame „Draugoteką“. Edukacijoje sprendžiamos įvairios jaunimo gyvenimiškos problemos: atskirties, kylančios dėl tautybės, negalios, netekus namų. Problemų sprendimų ieškoma knygose, kurių speciali lentyna pristatoma dalyviams.

Balandžio 26, 27, 28 d. 11–13 val. moksleivių nuo 15 metų grupes kviečiame žaisti žaidimą „Populistas“.

Tai kritinio mąstymo žaidimas, ugdantis medijų ir informacinį raštingumą, sąmoningumą ir atsparumą informacinei manipuliacijai. Jis skatina mąstyti, kritiškai vertinti ir abejoti informacija, su kuria susiduriame socialinėse medijose ir kitose žiniasklaidos bei informavimo priemonėse. Žaidimą ves bibliotekos Atviros jaunimo erdvės veiklų jaunimui organizatorė Malvina Zimblienė.

Į abi edukacijas registruokitės el. paštu edukacijos@pavb.lt ar tel. +370 616 19 703.

Vertingos paslaugos skaitytojams

Primename apie naudingą ir populiarėjančią paslaugą, kai reikalingą knygą iš bet kurios Lietuvos viešosios bibliotekos skaitytojas gali atsisiųsti nemokamai. Užsisakyti reikiamą knygą galima bibliotekos Abonemente (Respublikos g. 14), el. paštu tba@pavb.lt ar tel. (8 45) 50 20 36.

Skaitytojus, kurie dėl amžiaus ar fizinės negalios neturi galimybių patys atvykti į biblioteką, kviečiame naudotis knygų pristatymo į namus paslauga. Sutartą valandą bibliotekos darbuotojas jus gali aplankyti ir atnešti užsakytų knygų. Kreipkitės į bibliotekos Abonementą (Respublikos g. 14), el. paštu abonementas@pavb.lt ar tel. (8 45) 46 54 97.

Medijų ir informacinis raštingumas

Šią savaitę kreipiame lankytojų dėmesį į medijų ir informacinį raštingumą, sąmoningumą ir atsparumą informacinei manipuliacijai. Mokytis atpažinti dezinformaciją ir propagandą.

Pažinti dezinformaciją, netikras naujienas ir kritiškai vertinti informaciją padės patikimi leidiniai, kurių specialią lentyną rasite bibliotekos Abonemento dalykinės literatūros fonde.

Informacinio raštingumo žinias kviečiame gilinti ir virtualiai. Rekomenduojame internetinį medijų raštingumo kursą, padėsiantį įvertinti informacijos srautus kasdieniame gyvenime:

Pateikiame specialistų atrinktą virtualiai pasiekiamą literatūros sąrašą:

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.