Kriminalinės dokumentikos knygų autorius Dailius Dargis atvyko į biblioteką „Židinys“

dargis-pem

Balandžio 25 dienos vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – bibliotekoje „Židinys“ – įvyko susitikimas su žurnalistu, rašytoju, kriminalinės dokumentikos knygų autoriumi Dailiumi Dargiu. Šis renginys – viena iš bibliotekos rengto projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopas“ dalių. Susitikimą finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

„Yra pasauly du garsai, kuriuos visi privalo skirti:/ Jei vienas garsas reiškia mirtį/ Tai antras – gyvastį, Jisai/ Tik vienas viešpačio sutvertas./ Tačiau žmogus, mažai ko vertas,/ Palaikė visa tai skriauda/ Ir antrą garsą susikūrė,/ Kurs atsirado nuo tada,/ Kai Kainas Abelį nudūrė./ Ir ligi šiol kova žiauri/ Tarp tų dviejų garsų liepsnoja,/ Ir nežinia, kuris kurį…“, – tokiomis poeto Justino Marcinkevičiaus eilėmis susitikimą su žurnalistu, rašytoju Dailiumi Dargiu pradėjo bibliotekos „Židinys“ vedėja Irena Kartanienė. Svečias iš Vilniaus prisipažino, kad šis jo apsilankymas Panevėžyje – antras, tačiau Panevėžio bibliotekoje lankosi pirmą kartą. Simboliška, kad biblioteka „Židinys“ yra įsikūrusi Tulpių rajone, kuriame prieš trisdešimt metų susikūrė viena žiauriausių Lietuvoje nusikaltėlių grupuotė – „tulpiniai“. Sužinojęs šią informaciją, Dailius Dargis neslėpė, kad kitą kartą apsilankius Panevėžyje norėtų labiau pažinti rajonus, kuriuose gyvavo ir kūrėsi ši žinoma gauja. Paklaustas, kodėl nėra parašęs knygos apie „tulpinius“ – bibliotekos svečias papasakojo, kad nei vienas šios grupuotės narys neatsako į jo bandymus kontaktuoti.

Pasak žurnalisto, knygų rašymas – maloniausias užsiėmimas. Susitikimo metu panevėžiečiams  Dailius Dargis prisipažino, kad ši veikla reikalauja tylos, ramybės, susikaupimo ir net kartais rašant tenka save tramdyti. Produktyvus autorius per pastaruosius trylika metų jau yra parašęs devynias knygas. Kadangi Kaunas – autoriaus gimtasis miestas, trys leidiniai yra skirti Kauno nusikalstamų grupuočių gyvavimo metui atskleisti. Paklaustas, kodėl domisi kriminaline dokumentika, Dailius Dargis papasakojo, kad knygas rašo apie tai, ką pats matė savo akimis jaunystėje. Siekdamas atskleisti to meto bruožus (nedarbas, finansiniai sunkumai, nusikalstamų grupuočių atsiradimas ir veikimas), gimė net devynios knygos.

Paklaustas, kuris leidinys svarbiausias, rašytojas neslėpė, kad įsimintiniausia – pirmoji knyga, kuri pasirodė 2010 metais. Nors pastaroji buvo išleista spontaniškai, tačiau iššūkių netrūko, o leidinio populiarumas – bibliotekos svečią nustebino. Dailius Dargis jaučia, kad tokios knygos yra įdomios ir reikalingos žmonėms, todėl planuoja rašyti ir toliau.

Šie metai rašytojui – ypatingi: metų pabaigoje turėtų pasirodyti dešimtoji autoriaus knyga ir dokumentinis serialas. Dailius Dargis išliko paslaptingas ir neatskleidė daugiau informacijos apie naujausią leidinį ir serialą.

Gausi susitikimo publika neskubėjo paleisti žinomo rašytojo: turėjo klausimų apie gaujas, nusikaltėlių ir jų šeimų likimus, autoriui iškeltas bylas ir kt. O pasibaigus renginiui, kantriai laukė autografo ir nuotraukos su Dailiumi Dargiu. Bibliotekos svečias dėkojo dalyviams už įdomų vakarą ir vylėsi, kad tai ne paskutinis susitikimas su panevėžiečiais.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka