Geriausiems Panevėžio regiono bibliotekininkams įteikti 2023 m. „Ad astra“ apdovanojimai

Trys moterys šypsosi su gėlių puokštėmis ir apdovanojimais

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje septintą kartą pagerbti ir „Ad astra“ apdovanojimais apdovanoti geriausi Panevėžio regiono bibliotekininkai.

Apdovanojimą 2017 m. inicijavo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Juo siekia pranešti apie kūrybiškai ir inovatyviai dirbančius regiono bibliotekų darbuotojus, jų išskirtinę veiklą, aukštą profesionalumą, reikšmingus darbus savo organizacijų ir bendruomenių labui.

Sveikindama šventės svečius Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė sakė: „Šio apdovanojimo materialusis įprasminimas – ženklas „Ad astra“ – siejamas su rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės to paties pavadinimo romanu. Šis ženklas įprasmina  vienus svarbiausių principų, kuriais savo gyvenime vadovavosi ir rašytoja – kilnumą, dvasinio tobulėjimo siekimą padedant kitiems“.

Šventėje skambėjo visų aštuonių apdovanojimui „Ad astra“ nominuotų pretendenčių vardai ir plojimai joms. „Ad astra“ laureatėmis trijose kategorijose vertinimo komisija išrinko tris bibliotekininkes.

Apdovanojimo „Ad astra“ laureatės

Moteris stovi prie mikrofono ir laiko gėlių puokštę

Anžela Vasiliauskienė

Panevėžio regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų kategorijoje ženklo „Ad astra“ laureate tapo Anžela Vasiliauskienė, Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus „Žalioji Pelėda“ vyresnioji bibliotekininkė.

Anžela Vasiliauskienė turi pradinių klasių mokytojo specialybę. Šioje bibliotekoje ji grįžo prie įprastos sau srities: vaikų, knygų, pasakų, istorijų. „Įdomu dirbti su žmonėmis, sužinoti jų lūkesčius. Patinka pakalbinti kiekvieną, tiek didelį, tiek mažą, padrąsinti išsirinkti knygą. Į šią vaikų biblioteką ateina ir mamos, močiutės, tėčiai, pasiūlau ir jiems, ką paskaityti,“ – pasakoja A. Vasiliauskienė.

Apdovanojimas bibliotekininkei – tai jos darbo, pastangų įvertinimas, kuriuo tikrai džiaugiasi. „Įvertintas mano naujovių ieškojimas, sukurtos ir vedamos edukacinės programos. Visada svajojau dirbti bibliotekoje, čia daug išmokau: bendrauti su žmonėmis, pasiūlyti knygą, ieškoti informacijos. Tai įdomus ir svarbus darbas,“ – kalba bibliotekininkė.

A. Vasiliauskienė kolegų apibūdinama kaip ieškanti, randanti ir įgyvendinanti idėjas. Jos savybės – smalsumas, atsakomybė, atlikti įsipareigojimai.

Marija Ažubalienė

Panevėžio regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų filialų kategorijoje „Ad astra“ laureate tapo Marija Ažubalienė, Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dapkūniškių kaimo bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė.

Marija Ažubilienė šioje bibliotekoje dirba daugiau nei 30 metų, jai šis darbas patinka, teikia džiaugsmą, yra įdomus. Biblioteka yra šio ir aplinkinių kaimų pagrindinis centras, čia žmonės kreipiasi dėl įvairių klausimų, vyksta daug veiklų: renginiai, edukacijos, mokymai, solidarumo pietūs seneliams.

Kartu dirbančios savanorės biblioteką, kurioje veiklas vykdo Marija, apibūdina kaip židinuką, kuriame visas žmonių džiaugsmas, paslaugos, visi vargai, kur žmonės ateina praleisti laiko, pasidalinti geromis žiniomis, pasiguosti dėl blogų.

„Apdovanojimas – didelis pripažinimas ne tik man, bet ir visiems mano skaitytojams, savanoriams, tai visų mūsų bendras darbo rezultatas. Apdovanojimas reiškia įpareigojimą nesustoti, eiti į priekį, mokytis, mylėti savo darbą ir skaitytoją,“ – sako M. Ažubalienė.

Aldona Banienė

Panevėžio regiono mokyklų bibliotekų kategorijoje „Ad astra“ laureate tapo Aldona Banienė, Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijos bibliotekos  bibliotekininkė.

Šioje bibliotekoje ji dirba 26 metus. „Man čia gera, patinka būti tarp knygų, su mokiniais. Čia daug įvairių veiklų: kūrybinės dirbtuvėlės, skaitymai, projektinės veiklos, susitikimai,“ – pasakoja A. Banienė.

Kolegų apibūdinama kaip iniciatyvi, kurios dėka vyksta daug įvairiausių projektų, kukli, empatiška, subtili, turinti pagalbos kolegai dovaną. Besidominti mokyklos istorija, vadovaujanti mokyklos istorijos muziejui, skatinanti mokinius domėtis krašto, mokyklos, šeimos istorija.

Apdovanojimas, susijęs su Gabriele Petkevičaite-Bite, su kilniu ir pasiaukojančiu jos pasauliu laureatei reiškia įvertinimą už visų metų darbą bibliotekoje.

Svečiai ir sveikinimai

Šventės dalyvius sveikino Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos prezidentė Danguolė Abazoriuvienė. Nominacijas laureatėms teikė ir sveikino Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė ir „Ad Astra“ komisijos pirmininkė Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Breskienė.

Laureates pasveikinti ir pagerbti atvyko savivaldybių atstovai ir vadovai: Molėtų rajono savivaldybės meras Saulius Jauneika, šios savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Gintautas Matkevičius, Panevėžio miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Asta Čeponienė, Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Nijolė Stančikienė, Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijos direktorė Zina Stripeikienė, kolegos.

Muzikinę dovaną iškilmių dalyviams dovanojo Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos jaunieji atlikėjai.

Pauliaus Židonio nuotraukos