Antrasis Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centro renginys

pasvalys-filosofija

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje įvyko antrasis šiemet Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centro renginys! Pasvalio rajono gimnazistai susitiko su jaunosios kartos filosofijos dėstytoja iš Vilniaus universiteto – lektore dr. Julija Tuleikyte.

Šių filosofijos „dirbtuvių“ tema – tiesa ir tikrovė. Julija įdomiai, pateikdama kasdieniškų pavyzdžių, įtraukdama jaunimą svarstyti apie jų pačių patirtis, glaustai apžvelgė – kaip apie tiesą ir tikrovę mąstė filosofai nuo Antikos iki šių dienų – nuo Aristotelio iki Žano Bodrijaro, kuris – ir mėgstamiausias pačios Julijos mąstytojas. Atkreipė dėmesį, kad įvairios pozicijos, kurias diskutuodami įgarsino gimnazistai, praeityje jau buvo išsakytos skirtingų mąstytojų! Filosofija – arčiau mūsų nei galvojame.

Kiek yra tikrovių? Kodėl aukojame gyvybes vardan to, ko negalime apčiuopti? Ar Dievas – taip pat tikras, kiek dantų pasta, kurią kasryt naudoju? Ar galiu kaip Dekartas suabejoti viskuo, kas mane supa, – galbūt tai tėra sapnas? Kuo žmogaus tikrovė skiriasi nuo gyvūno? Svarstyta apie šiuos ir daugybę kitų klausimų – tema gimnazistus „užvedė“ ne tik pasidalinti mintimis, bet ir diskutuoti tarpusavyje.

Filosofai ne tik tyrinėja sudėtingus tekstus, juos komentuoja, bet ir… žaidžia. Įtraukiantis filosofinis žaidimas simuliavo ir leido apmąstyti situaciją, kai susiduria kelios skirtingos taisyklės, skirtingos tiesos. Vieni buvo linkę nusileisti naujovėms, kiti kliovėsi atsitiktinumu, treti stengėsi išsaugoti bendruomenę. Ar visuomet pastebime, kad žaidžiame pagal skirtingas taisykles? Kaip tuomet susikalbame?

Daugiasluoksnėje ir sudėtingoje tikrovėje orientuotis ir pajusti pagrindą po kojomis mums leidžia ir logika. Julija papasakojo apie tai, kas yra argumentacijos klaidos, arba tik iš pirmo žvilgsnio teisingais atrodantys argumentai: „Prieš žmogų“, „Šiaudinė baidyklė“, „Raudona silkė“, „Skubotas apibendrinimas“, „Apeliavimas į gailestį“ ir kiti. Ar dažnai, susidūrę su vienu atveju, manėte, kad taip bus visada? Girdėjote, kaip politikai neatsako į užduotą klausimą, o nejučia pakeičia temą? Kas nors nepriėmė jūsų nuomonės dėl kokios nors jūsų savybės, nors ji su pokalbio tema ir nesusijusi? Visa tai – logiškai klaidinga. Tad drąsiname būti atidiems sau ir kitiems!

Gimnazistai taip pat domėjosi, ką dėstytoja mananti apie Arturo Šopenhauerio filosofiją, kokių filosofų kūrinius pati labiausiai mėgstanti skaityti bei kokius skaitinius rekomenduotų jaunimui. Po šios netradicinės pamokos viešnia kartu su Filosofijos centro koordinatore Kotryna, buvusia savo studente, apsilankė Mariaus Katiliškio atminimo kambaryje ir Jono Mikelinsko bibliotekoje. Įdomių detalių iš rašytojo gyvenimo jodviem papasakojo vyresnioji bibliotekininkė Toma.

Šiltai dėkojame Julijai, gimnazistams ir mokytojams, kad padedate Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centrui augti!

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija