Tarptautinės teatro dienos paminėjimas Miltinio namuose

Dvi vyresnės aktorės sėdi kėdėse priešais auditoriją, renginio vedančioji stovi ir kalba

Juozo Miltinio namuose buvo paminėta Tarptautinė teatro diena. Dėmesio centre buvo spektaklis „Mirties šokis“, kurį prieš 50 metų pastatė režisierius Juozas Miltinis. Tai sudėtinga švedų dramaturgo Augusto Strindbergo kamerinė psichologinė drama. Minint Teatro dieną spektaklio nuotaiką atkūrė parengta dokumentų ir fotografijų paroda „Iš repertuaro „Be teatro“. Spektakliui „Mirties šokis“– 50“.

Panevėžio kaip teatrų miesto laikus priminė gausiai į renginį susirinkęs teatro gerbėjų būrys ir šiame spektaklyje vaidmenis kūrę aktoriai ir kiti jų kolegos. Apie įkūnytus vaidmenis, repeticijas, bendravimą su režisieriumi dalinosi aktoriai Dalia Melėnaitė – Alisa, Gražina Urbonavičiūtė – Judita, Zita Adukevičiūtė – Judita, Rudolfas Jansonas – Kurtas, Enrikas Kačinskas, Petras Kežys, kūręs Alano vaidmenį. Aktorių gyvi, entuziastingi ir jautrūs pasakojimai apie kūrybines patirtis ir įelektrintą spektaklio atmosferą įtraukė šventės svečius, kurių nemaža dalis buvo matę garsųjį Miltinio pastatymą. Jis rodytas gana ilgą laiką ir suvaidintas net 379 kartus.

A. Strindbergo „Mirties šokis“, kaip ir kiti spektakliai iš Miltinio repertuaro „be teatro“, atnešė Panevėžio dramos teatrui pripažinimą, įtvirtino jo išskirtinumą ir intelektualios režisūros reputaciją tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Spektaklio „Mirties šokis“ vaizdo įrašas LRT mediatekoje:

Kviečiame aplankyti parodą Juozo Miltinio memorialiniame bute (Algirdo g. 54–19). Veiks iki gegužės 31 d. 

Juozo Miltinio memorialinio buto darbuotojos