Minėdami Pasaulinę autizmo supratimo dieną sakome: „Esame biblioteka visiems“

Vaizdas be pavadinimo

Kasmet balandžio 2-ąją pasaulis mini Pasaulinę autizmo supratimo dieną. Taip siekiama informuoti visuomenę apie autizmo spektro sutrikimus ir jų keliamus sunkumus tokius vaikus auginančioms šeimoms bei ugdyti toleranciją. Biblioteka jau ne pirmus metus jungiasi prie šios iniciatyvos ir visą balandžio mėnesį ypatingą dėmesį skirs lankytojams su autizmo spektro sutrikimais.

2020–2021 m. įgyvendinant „Biblioteka visiems“ iniciatyvą mūsų biblioteka su kitomis Panevėžio regiono bibliotekomis tapo draugiškos autizmo spektro, komunikacijos, elgesio bei suvokimo sutrikimų turintiems asmenims. Iniciatyvos metu bibliotekose buvo įdiegtos specialios priemonės, palengvinančios autizmo spektro sutrikimų turinčių asmenų lankymąsi bibliotekoje. 2021 m. Lietuvos bibliotekos taip pat pasirašė Bibliotekų prieinamumo manifestą, kuriuo įsipareigojo kurti visiems atvirą įtraukią informacinę ir kultūrinę erdvę.

Bibliotekoje teikiamos paslaugos kalbos, komunikacijos ir elgesio sutrikimus bei emocinę, raidos negalią turintiems asmenims.

Biblioteka šiais metais pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Panevėžio autizmo asociacija „Lietaus vaikai“, kurioje įsipareigoja ugdyti darbuotojų kompetencijas darbui su autizmo spektro ir kitų kalbos, komunikacijos ir elgesio sutrikimų asmenimis bei siekti bibliotekos paslaugų prieinamumo šiai auditorijai.

Minint Pasaulinę autizmo supratimo dieną kviečiame šeimas, auginančias individualių reikmių turinčius vaikus, ir įstaigas, dirbančias su šiais vaikais, aktyviai lankytis bibliotekoje – domėtis bibliotekoje teikiamomis raidos sutrikimų turintiems asmenims paslaugomis, dalyvauti užsiėmimuose.

Edukacinės programos bibliotekoje

„Mėnulio žemėlapis“ – tai sensorinėje erdvėje vykstantis edukacinis-terapinis užsiėmimas, kurio metu dalyviams rodomas animacinis videofilmas. Po filmo peržiūros dalyviai atlieka 4 užduotis: piešia mėnulį ar mėnulio gyventoją ant šviečiančio molberto, rašo laišką Marso gyventojams, piešia mėnulio žemėlapį ant šviesos ir smėlio stalo.

Sensoriniai skaitymai vaikams – tai edukacinė programa, kurios metu naudojamos įvairios vizualinės, taktilinės ir kitokios sensorinės priemonės, teksto prasmė perteikiama pasitelkiant pojūčius (regą, klausą, lytėjimą, uoslę ar skonį). Užsiėmimai vyksta bibliotekoje pritaikytoje sensorinėje aplinkoje, juos veda specialiuose sensorinių skaitymų mokymuose dalyvavę bibliotekos darbuotojai.

Taip pat kviečiame šeimas, auginančias vaikus su autizmo spektro sutrikimais, lankytis bibliotekoje įsikūrusioje Pojūčių erdvėje. Čia įrengta inovatyvi sensorinė įranga leidžia susikurti norimą aplinką, ją valdyti, keisti ir taip stimuliuoti pojūčius, žadinti ar nuraminti emocijas bei mintis.

Į užsiėmimus būtina išankstinė registracija tel. +37061619703 arba el. p. edukacijos@pavb.lt

# BibliotekaVisiems