Šimtmetį mini Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka

sveikinimas-Rokiskiui

Vasario 15-ąją 100 metų sukaktį mini Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka. Norėdami pasveikinti biblioteką ir prisiminti jos reikšmę regione, kviečiame skaitytojus apžvelgti bibliotekos veiklą, kuriamą vertę skaitytojams bei partnerystę su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka.

Per 100-metį biblioteka ne kartą buvo įvertinta už nuopelnus kultūrai, aukštą profesionalumą. Tai patvirtina įstaigos direktorei Alicijai Teresei Matiukienei 2019 metais skirtas apdovanojimas „Nusipelnęs lenkų kultūrai“, 2021 metais – Prezidento Gitano Nausėdos įteiktas Lietuvos valstybės ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius.

Literatūrinė, kultūrinė, šviečiamoji ir leidybinė veikla

Biblioteka įprasmina kraštiečių atminimą ir nuopelnus kultūrai. 2004 metais įsteigtas Juozo ir Alfonso Keliuočių palikimo studijų centras (pirmininkė – bibliotekos direktorė A. T. Matiukienė). Čia vykdomos kultūrinės, leidybinės veiklos, puoselėjamos tradicijos ir tautiškumo idėjos. Centras skiria dėmesį jaunosios kartos kūrybinei, meninei, pažintinei veiklai – jaunimas turi galimybę pristatyti savo kūrybą įstaigos  leidiniuose ir renginiuose. Centro iniciatyva atnaujinta Rokiškio krašto kultūros žurnalo ,,Prie Nemunėlio“ leidyba. Tai sumažino kultūrinės spaudos trūkumą rajone, įprasmino vyresnės kartos rokiškėnų inteligentų nuopelnus. Siekiant vienyti ir burti kūrybingus gyventojus bibliotekoje įsteigtas literatų klubas ,,Vaivorykštė“. Jo nariai dalijasi savo kūriniais, organizuoja renginius, įgyvendina projektus, taip prisidėdami prie Rokiškio krašto literatūros kūrinių populiarinimo. Bendradarbiaujant su kitomis Panevėžio regiono bibliotekomis parengta nauja interaktyvi priemonė „Penkių kūrėjų kelias“, ja populiarinamas Juozo ir Alfonso Keliuočių, Jono ir Adolfo Mekų, Juozo Miltinio atminimas.

Bendradarbiavimas ir tarptautiškumas

Svarbu paminėti Rokiškio rajono savivaldybės J. Keliuočio viešosios bibliotekos ir Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos bendradarbiavimą. Rokiškio biblioteka prisidėjo prie Lietuvoje kuriamo Panevėžio regiono pasakojančių bibliotekų tinklo. Dalyvaujantys šiame projekte bibliotekininkai mokėsi pasakojimo meno, šį taikė bibliotekose ir vedė edukacijas vaikams (jas pristatė 2022 metų Vilniaus knygų mugėje), dalyvavo tarptautinėje pasakojimo meno konferencijoje. Džiaugiamės, kad kartu tobulėti ir kelti bibliotekininkų kvalifikaciją galime ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Rokiškio bibliotekos specialistai dalyvauja „Erasmus+“ projekto mobilumo veiklose. Nuo 2022 metų kartu keliaujame po Europos bibliotekas, ieškodami naujų, inovatyvių darbo metodų, semdamiesi gerosios patirties, ja dalydamiesi su regiono bibliotekomis.

Kuria vertę Rokiškio bendruomenėms

Biblioteka su partneriais iš Latvijos įgyvendina bendradarbiavimo per sieną projektus. Jų tikslas – skatinti verslumą, modernizuoti bibliotekos erdves, mažinti socialinę atskirtį. Vykdydama šiuos projektus biblioteka organizavo renginius vaikams ir šeimoms, atnaujino infrastruktūrą, įkūrė verslo erdvę, organizavo verslumo mokymus, daug kitų veiklų vietos bendruomenei.

Prisidedame prie gausybės sveikinimų bibliotekai. Linkime ir toliau sėkmingai burti auditorijas prasmingoms kultūrinėms, edukacinėms, projektinėms veikloms, niekada nepritrūkti jėgų bei įkvėpimo stiprinant, ugdant Rokiškio krašto bendruomenę.