Prasidėjo kontaktiniai ir nuotoliniai mokymai Panevėžio regiono bibliotekų specialistams

vizualas

Vasario 28 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje prasidėjo PAVB lektorių 2023 metų mokymai Panevėžio regiono bibliotekų specialistams. Bibliotekų specialistai buvo pakviesti gilinti profesines žinias ir rinkosi dalyvauti nuotoliniuose ar kontaktiniuose mokymuose.

PAVB lektoriai šiemet siūlo sudalyvauti dvylikoje mokymų programų. Džiaugiamės, kad šiais metais PAVB specialistų parengtų mokymų programų sąrašas pasipildė trimis naujomis programomis. 

PAVB Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vadovė Gitana Užkurėlienė parengė dvi naujas mokymų programas.

Pirmoji – ,,Informacijos paieškos strategija ir efektyvus panaudojimas elektroniniuose informacijos šaltiniuose“. Šios mokymų programos tikslas – suteikti žinių apie pagrindinius informacijos paieškos strategijos etapus, supažindinti su duomenų baze ,,Infolex“, Lietuvos virtualia biblioteka bei portalu ,,Ibiblioteka“, specializuotomis paieškos sistemomis, suteikti žinių apie atvirąją prieigą. Mokymuose dalyviai atliks praktines užduotis, gebės nustatyti informacijos poreikį ir planuoti informacijos paiešką, pasirinkti tinkamus reikšminius žodžius, tinkamai suformuluoti užklausą ir atlikti efektyvią paiešką.

Antroji mokymų programa – ,,Prenumeruojamos ir atviros prieigos lietuviškos duomenų bazės ir portalai“, kuri suteiks žinių apie Lietuvos viešųjų bibliotekų prenumeruojamas duomenų bazes, Lietuvos akademinę elektroninę biblioteką (lvb.lt) ir portalus ,,Delfi+“, ,,15min“ ir ,,Verslo žinios“.

Programą „Edtech“ technologijų taikymas bibliotekų edukacinėje veikloje“ parengė PAVB Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus vadovė Toma Apynytė-Kirslienė. Programos tikslas – supažindinti bibliotekininkus su ,,Edtech“ technologijų taikymo galimybėmis kuriant neformalaus švietimo veiklas. Mokymuose dalyviai mokysis praktiškai išbandyti atvirojo kodo ,,Edtech“ įrankius ir sukurti po vieną interaktyvią, formalaus švietimo programas papildančią veiklą.

Išankstinės registracijos duomenimis, mokymuose planuoja dalyvauti beveik 1000 bibliotekininkų iš Panevėžio regiono savivaldybių ir mokyklų bibliotekų.

PAVB lektorių mokymų programos Panevėžio regiono bibliotekų specialistams
Informacijos paieškos strategija ir efektyvus panaudojimas elektroniniuose informacijos šaltiniuose
Prenumeruojamos ir atviros prieigos lietuviškos duomenų bazės ir portalai
Duomenų bazės – mokymuisi, darbui, laisvalaikiui
Pažintis su elektronine knyga
Prenumeruojamų duomenų bazių panaudos statistika ir paieškos ypatumai
Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas
Profesinės kvalifikacijos kėlimo galimybės pasinaudojant įvairių fondų dotacijomis
„Edtech“ technologijų taikymas bibliotekų edukacinėje veikloje
Vaizdo įrašų kūrimas ir redagavimas su programa „OpenShot“
Projektų rengimas. Praktika
Kultūros paveldo skenavimas ir ruošimas publikavimui
Knygų konservavimo (atkūrimo) galimybės bibliotekose (stažuotė)